Preşedintele american Joe Biden renunţă la discuţiile privind un acord comercial cu Marea Britanie

Premierul britanic Rishi Sunak (st) şi preşedintele SUA Joe Biden, într-o conferinţă de presă comună desfăşurată în iunie 2023 la Casa Alba, în Washington
Premierul britanic Rishi Sunak (st) şi preşedintele SUA Joe Biden, într-o conferinţă de presă comună desfăşurată în iunie 2023 la Casa Alba, în Washington (Youtube - screenshot)

Preşedintele american Joe Biden a abandonat planurile pentru un pact cu Marea Britanie care ar fi putut deschide calea pentru un acord comercial complet post-Brexit, informează The Telegraph.

Potrivit sursei citate, liderul american a decis să nu meargă mai departe cu un acord "fundamental" pregătit de Biroul Reprezentantului pentru Comerţ al SUA, care ar fi inclus negocieri în 11 domenii de comerţ şi reglementare, în urma opoziţiei partidului său din Senat.

Democraţii din Senat au susţinut că acordul nu ar fi oferit suficientă protecţie pentru lucrătorii americani, potrivit Politico.

Speranţele Marii Britanii de a încheia un acord de liber schimb (ALS) cu SUA datează de dinaintea referendumului pentru Brexit şi s-au confruntat cu un eşec timpuriu atunci când Barack Obama le-a spus alegătorilor că Marea Britanie va ajunge "la coada cozii" pentru un acord dacă va părăsi UE.

Dar, în ciuda sprijinului SUA pentru un ALS în primele zile ale preşedinţiei lui Donald Trump în 2016, şansele unui acord au scăzut acum la "zero" sub conducerea lui Biden, consideră guvernul.

Acordul "fundamental" a fost considerat a fi o foaie de parcurs către un ALS complet şi ar fi putut fi convenit în cadrul negocierilor care au început la sfârşitul acestui an. Perspectiva a fost abordată "în marja" discuţiilor privind Declaraţia Atlanticului, o declaraţie de parteneriat economic publicată în iunie, dar de atunci a eşuat, au afirmat persoane din interior.

O sursă guvernamentală britanică a declarat pentru Politico că "vibraţiile au fost destul de dure" din partea administraţiei Biden, care se află sub presiunea democraţilor de linie dură, îngrijoraţi de producţia şi agricultura americană.

Biden este, de asemenea, îngrijorat de impactul oricărui acord asupra propriei sale politici "Bidenomics", care încearcă să protejeze industria americană de bunurile importate.

Între timp, Downing Street a refuzat să se răzgândească în ceea ce priveşte punctul său de vedere potrivit căruia Marea Britanie nu va accepta pui spălat cu clor - o cerinţă majoră a oficialilor americani care speră să crească exporturile agricole în Regatul Unit.

Un purtător de cuvânt al lui Ron Wyden, senator democrat care prezidează Comisia de finanţe a Senatului, a declarat că "Negocierile comerciale ar trebui să fie conduse de argumente".

"Senatorul Wyden este de părere că Statele Unite şi Regatul Unit nu ar trebui să facă anunţuri până când nu se poate ajunge la un acord care să fie în beneficiul americanilor", a adăugat acesta.

Cu ocazia unei vizite în SUA pentru a semna Declaraţia Atlanticului în această vară, Rishi Sunak a recunoscut că un ALS cu administraţia lui Biden nu era probabil.

"De ceva vreme, aceasta nu a fost o prioritate nici pentru SUA, nici pentru Regatul Unit. Ne concentrăm amândoi pe a ne asigura că parteneriatul nostru economic reflectă provocările şi oportunităţile speciale ale perioadei în care ne aflăm acum", a menţionat el.

Declaraţia Atlantică include măsuri precum conexiunea de date dintre Marea Britanie şi SUA, care permite întreprinderilor să transfere date între ţări, şi un nou parteneriat privind energia nucleară.

În absenţa unui ALS complet cu SUA, guvernul britanic a început să semneze "memorandumuri de înţelegere" (MOU) cu state individuale - cel mai recent dintre acestea a fost semnat luna trecută de Kemi Badenoch, secretarul pentru afaceri şi comerţ, şi Ron DeSantis, guvernatorul statului Florida.

Memorandumurile de înţelegere nu pot eluda barierele comerciale la nivel federal, ci sunt concepute pentru a încuraja cooperarea comercială. Până în prezent au fost semnate şapte - cu Indiana, Carolina de Nord, Carolina de Sud, Oklahoma, Utah, Washington şi Florida.

"Regatul Unit şi SUA îşi extind rapid cooperarea într-o serie de aspecte economice şi comerciale vitale, pe baza Declaraţiei Atlantice anunţate la începutul acestui an", a declarat un purtător de cuvânt al guvernului britanic.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe