Preşedintele din Maldive curtează investitorii din China şi se îndepărtează din ce în ce mai mult de India

Preşedintele Maldivelor, Mohamed Muizzu
Preşedintele Maldivelor, Mohamed Muizzu (Getty Images)

La un forum "Invest Maldives" într-un oraş portuar din sudul Chinei, preşedintele Maldivelor, Mohamed Muizzu, a dat mâna şi a schimbat câteva cuvinte cu oficiali locali zâmbitori, într-o vizită în China menită să aprofundeze legăturile bilaterale, în timp ce naţiunea insulară se îndepărtează de India, potrivit Reuters.

După forumul de marţi din Fuzhou, Muizzu şi delegaţia sa se vor întâlni cu liderul chinez Xi Jinping şi cu premierul Li Qiang, la Beijing, în timpul vizitei de o săptămână, unde se aşteaptă să fie semnate pacte de la infrastructură la turism.

Muizzu a devenit preşedinte al naţiunii din Oceanul Indian în noiembrie, câştigând alegerile în urma unei campanii "India Out", în cadrul căreia a calificat influenţa uriaşă a New Delhi drept o ameninţare la adresa suveranităţii. De atunci, guvernul său a cerut plecarea a zeci de militari indieni stabiliţi pe plan local. Şi, într-o aparentă respingere a Indiei, Muizzu se află în China în această săptămână, înainte de orice vizită la vecinul gigant al ţării sale.

În Fuzhou, oraşul desemnat ca fiind începutul "Drumului Mătăsii" maritim al Chinei, Muizzu a declarat că Beijingul rămâne unul dintre "cei mai apropiaţi aliaţi şi parteneri de dezvoltare" ai ţării sale, potrivit unei declaraţii publicate de biroul său.

Creşterea exportului de produse din peşte către China în cadrul acordului de liber schimb dintre cele două ţări va fi o prioritate cheie, a adăugat Muizzu.

Pescuitul este cea mai mare sursă de locuri de muncă în Maldive, unde 99% din teritoriul său cuprinde marea. Produsele acvatice reprezintă peste 98% din exporturi în volum şi valoare.

Muizzu a afirmat că guvernul său este dornic să exploreze parteneriate în cadrul Iniţiativei Centura şi Drumul (Belt and Road Initiative / BRI) a Chinei, inclusiv extinderea aeroportului central şi a portului comercial al ţării.

În cadrul BRI, care vizează construirea unei reţele globale de comerţ şi infrastructură, China a contribuit deja la extinderea Aeroportului Internaţional Velana din Male şi a construit podul de prietenie China - Maldive, care traversează marea.

Firmele chineze au investit 1,37 miliarde de dolari în Maldive de la decizia acesteia de a se alătura Iniţiativei Centura şi Drumul în 2014, arată datele think tank-ului American Enterprise Institute.

Turism

În 2019, turiştii chinezi au reprezentat 19,7% dintre vizitatorii străini, ceea ce îi face să fie cel mai mare grup de turişti, dar au coborât pe poziţia a treia până în 2022, în timpul pandemiei.

Maldivele reprezintă, de asemenea, o destinaţie populară în rândul cetăţenilor indieni, a căror prezenţă a devenit mai proeminentă atunci când restricţiile impuse de China din cauza pandemiei au ţinut departe vizitatorii chinezi.

Premierul indian Narendra Modi a făcut snorkelling săptămâna trecută în Lakshadweep, un arhipelag de atoli şi recife în largul coastei Kerala, o vizită pe care unii au considerat-o drept o încercare de a atrage turiştii din insulele Maldive din apropiere.

Vizita lui Modi în Lakshadweep a determinat trei oficiali guvernamentali din Maldive să îl numească pe Modi, inclusiv "clovn", iar unii turişti indieni au distribuit capturi de ecran ale rezervărilor de vacanţe anulate în Maldive. #ExploreIndianIslands a devenit un hashtag în trend în India pe X.

Una dintre cele mai mari platforme de turism din India a suspendat luni rezervările de zboruri către Maldive, o ţară dependentă de turism.

"Relaţiile tensionate ale Indiei cu anumite ţări din Asia de Sud pot fi atribuite percepţiei sale de a fi şeful regional", a relatat luni Global Times din China, citând analişti.

Ziarul a adăugat, citând un academician chinez, că actuala "nervozitate" a Indiei cu privire la vizita lui Muizzu în China arată "lipsa de încredere" a acesteia.

"Capcana datoriilor"

Dar Banca Mondială, într-un raport din octombrie, a avertizat că o mai mare apropiere de China ar putea însemna probleme în Maldive, deoarece cele 1,37 miliarde de dolari pe care le datorează deja gigantului asiatic reprezintă aproximativ 20% din datoria sa publică.

China este cel mai mare creditor bilateral al Maldivelor, înaintea Arabiei Saudite şi Indiei, cărora le datorează 124 de milioane de dolari şi, respectiv, 123 de milioane de dolari.

Fostul preşedinte Mohamed Nasheed a numit în 2018 împrumuturile acordate de Beijing "o capcană a datoriilor". Beijingul respinge acuzaţiile potrivit cărora practicile sale de creditare în economiile în curs de dezvoltare sunt prădătoare.

Malé a cheltuit 162,3 milioane de dolari pentru plata dobânzilor în perioada ianuarie-august 2023, potrivit raportului Băncii Mondiale, în creştere cu 15% faţă de anul precedent şi "depăşind cu mult" media anuală între 2014-2019 de 85 de milioane de dolari.

Banca Mondială a avertizat că a avut loc o "acumulare de expunere suverană" în timpul pandemiei şi că există o "lipsă de oportunităţi de investiţii interne", în ciuda apelului lui Muizzu la noi fonduri chinezeşti.

Site-ul web "Invest Maldives" enumeră "oportunităţi" în 10 sectoare, printre care turismul, energia regenerabilă, sectorul bancar şi financiar şi agricultura.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe