Preşedintele Iranului acuză Israelul că seamănă instabilitate în regiune

Preşedintele iranian ales Hassan Rowhani zâmbeşte în timpul unei conferinţe de presă la Teheran la 17 iunie 2013.
Preşedintele iranian ales Hassan Rowhani zâmbeşte în timpul unei conferinţe de presă la Teheran la 17 iunie 2013. (Behrouz Mehri / AFP / Getty Images)

Preşedintele Iranului, Hassan Rouhani a criticat dur regimul israelian despre care susţine că ”nedreptăţeste oamenii din Orientul Mijlociu” şi seamănă instabilitate în regiune, potrivit televiziunii iraniene Alalam.

Într-un interviu acordat postului de televiziune american, NBC, noul preşedinte iranian a susţinut că regimul israelian este ”ocupant şi uzurpator” şi nedreptăţeste oamenii din regiune, şi aduce instabilitate în regiune prin politica sa ”pusă pe războaie”.

La scurt timp după alegerea lui Rouhani ca preşedinte al Iranului, prim-ministrul israelian Benjamin Netanyahu l-a descris pe acesta ca fiind ”un lup în blană de oaie”. În replică Rouhani a declarat: ”Israelul n-ar trebui să-şi permită să comenteze despre o administraţie care a venit la putere prin alegeri democratice şi libere”.

Preşedintele Rouhani a strâns mai mult de jumătate din voturile exprimate la 14 iunie de iranieni, într-un scrutin naţional marcat de o prezenţă la urne de mai mult de 72% din populaţie.

Hassan Rouhani susţine că Iranul nu caută război în regiune, ci pacea şi stabilitate regională, potrivit Alalam. Pe de altă parte şeful serviciilor secrete israeliene a declarat că Iranul şi Hezbollah au organizat o forţă de 50.000 de oameni în Siria pentru a susţine regimul lui Assad şi a-şi menţine influenţa după căderea acestuia.

Potrivit oficialului israelian, Iranul vizează dublarea a ceea ce regimul sirian şi Iranul numesc „Armata poporului”, formată din luptători Hezbollah şi finanţată de Iran cu scopul susţinerii regimului Assad în lupta acestuia contra insurgenţilor sirieni sunniţi care vor răsturnarea puterii de la Damasc.

Centrul Meir Amit a declarat într-un raport că această "armată populară" ar putea da "Iranului şi Hezbollah-ului un punct de sprijin în zonele populate de şiiţi şi alawiti, ajutându-i să devină factori importanţi în arena siriană într-o eră post-Bashar Assad".

Benjamin Netanyahu şi-a reiterat marţi apelul pentru o presiune internaţională mai mare asupra regimului iranian pentru programul său nuclear. Acesta a solicitat stoparea programului energetic nuclear al Iranului şi explicat că toate eforturile diplomatice pentru soluţionarea acestei chestiunii trebuie să fie însoţite de o ”ameninţare militară credibilă”.

Însă Iranul a declarat că are tot dreptul să utilizeze tehnologia nucleară în scopuri paşnice şi neagă utilizarea acesteia în alte scopuri.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Externe