Preşedintele Venezuelei critică viziunea de 'dinozaur' a SUA asupra Americii Latine

Preşedintele Venezuelei, Nicolas Maduro.
Preşedintele Venezuelei, Nicolas Maduro. (LEO RAMIREZ / AFP / Getty Images)

Preşedintele Venezuelei, Nicolas Maduro, a taxat joi drept 'insolentă' o declaraţie în care Departamentul american de Stat a afirmat despre Comunitatea Statelor Latino-Americane şi Caraibiene (CELAC), al cărei summit s-a desfăşurat la Havana, că 'a trădat principiile democratice', şi consideră că o astfel de poziţie reflectă 'viziunea de dinozaur' pe care puterea din nordul continentului o are asupra Americii Latine, consemnează agenţia EFE.

'Să-şi înghită declaraţia, pentru că America Latină îşi va urma drumul în pace, liniştită, în diversitate şi în mod unitar, aşa că au de ce să se simtă mâhniţi şi descurajaţi pentru cât mai rămâne din secolul XXI', a spus Maduro la televiziunea cubaneză.

El a răspuns astfel declaraţiei unui purtător de cuvânt al diplomaţiei americane, ce a exprimat dezamăgirea Statelor Unite că 'în declaraţia finală a summitului, CELAC a trădat principiile democratice faţă de care regiunea s-a angajat singură, întrucât acceptă sistemul partidului unic din Cuba'.

În opinia liderului venezuelean, această poziţie dovedeşte o stare de 'amărăciune' din cauza faptului că istoria şi 'puternicul spirit vital' din America Latină şi Caraibe 'înfrânge interesele şi intenţiile imperiului american şi al întregii burghezii care îmbrăţişează aceste interese imperiale'. 'Să se obişnuiască să respecte şi să încerce să adopte o nouă viziune asupra continentului nostru. Cu această viziune de dinozaur nu vor putea să înţeleagă ce se întâmplă şi, mai ales, ce se petrece în viaţa noastră economică, socială şi politică în anii care vor veni', a mai spus Maduro.

În opinia sa, summitul regional de la Havana 'a fost un succes total' şi consideră 'istoric faptul că America Latină şi Caraibele, după 170 de ani de divizare, au reuşit să se unească şi să consolideze noua uniune a continentului ca un bloc de popoare, republici şi ţări'.

Relaţiile bilaterale dintre SUA şi Venezuela sunt tensionate de mai mulţi ani. Şi predecesorul lui Maduro, Hugo Chavez, a folosit un ton foarte critic faţă de Washington, deşi ţara sa exporta zilnic în SUA circa 900.000 de barili de petrol. În luna iunie 2013, secretarul american de Stat, John Kerry, s-a întâlnit cu omologul său venezuelean, Elias Jaua, ei convenind ca ţările lor să reia dialogul, dar în luna octombrie Maduro a ordonat expulzarea a trei diplomaţi americani acreditaţi la Caracas, pe care i-a acuzat de sabotaj economic şi informatic în colaborare cu opoziţia venezueleană. Departamentul american de Stat a răspuns la rândul său prin expulzarea însărcinatului cu afaceri venezuelean la Washington.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Externe