Preţul energiei electrice urcă spectaculos. Valoarea facturilor va urca şi ea

ANRE anunţă noi scumpiri ale electricităţii, pe fundalul creşterii energiei la bursă. De partea sa, Ministrul Energiei neagă categoric ideea că producătorii cu capital de stat ar acţiona pentru majorarea preţurilor la energie, astfel încât să atragă mai mulţi bani la buget.
(photos.com)

Preţul energiei electrice a ajuns la un nou record pe Piaţa pentru Ziua Următoare – PZU, o platformă a bursei de energie OPCOM – care consemnează, joi, cotaţia de 570 lei/mwh pentru 4 august, maxim care nu a mai fost atins după criza din ianuarie, relatează gândul.info.

Preţurile energiei tranzacţionate pe OPCOM au început să urce de la finele lunii iunie, iar specialiştii susţin că ar fi mai multe cauze, printre care scăderea la aproape jumătate a debitului Dunării (care afectează producţia şi la Hidroelectrica, şi la Nuclearelectrica), precum şi înghesuiala tot mai mare a furnizorilor pe PZU.

Ministrul Energiei, Toma Petcu, a declarat că una dintre soluţii la acest puseu ar fi plafonarea preţurilor şi a respins categoric ipoteza că producătorii cu capital de stat ar acţiona pentru majorarea preţurilor la energie, astfel încât să atragă mai mulţi bani la buget.

„Am discutat de mai multe ori cu ANRE, le-am solicitat să ne propună orice soluţie, o hotărâre de Guvern, o plafonare... Aştept, de asemenea, un raport şi de la conducerea OPCOM, am sesizat şi Consiliul Concurenţei”, a declarat Toma Petcu.

Între timp, până ce Consiliul Concurenţei să se pronunţe, şeful ANRE a anunţat că pe consumatorii casnici îi aşteaptă două noi scumpiri la electricitate. Cele două scumpiri cumulate ar putea ajunge la 10 procente faţă de preţul actual, majorat deja cu 8%, în medie, de la 1 iulie. Prima creştere ar avea drept cauză preţurile mari la care furnizorii sunt obligaţi să cumpere energia de pe bursă, relatează digi24.ro.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Interne