Preţurile la producător din industrie au înregistrat un avans anual de 7,2% în august

Epoch Times România
02.10.2012

Preţurile producţiei industriale pe total (piaţa internă şi piaţa externă) au înregistrat o creştere de 7,2% în august faţă de aceeaşi lună din 2011, în timp ce, faţă de luna precedentă, au sporit cu 1,3%, potrivit datelor publicate marţi de Institutul Naţional de Statistică (INS).

Pe sectoare de activitate s-au remarcat creşteri de preţuri la distribuţia apei; salubritate, gestionarea deşeurilor, activităţi de decontaminare (+20,5%), în industria prelucrătoare (+7,5%), în industria extractivă (+5,1%) şi la producţia şi furnizarea de energie electrică şi termică, gaze, apă caldă şi aer condiţionat (+4,8%).

Pe marile grupe industriale, creşteri semnificative de preţuri se remarcă la produsele din industria energetică (+11,5%). Sub nivelul înregistrat pe total s-au situat produsele din industria bunurilor de uz curent (+6,3%), industria bunurilor intermediare (+5,0%), industria bunurilor de capital (+4,4%) şi industria bunurilor de folosinţă îndelungată (+3,5%).

Comparativ cu luna precedentă, preţurile producţiei industriale pentru piaţa internă şi preţurile producţiei industriale pentru piaţa externă au crescut cu 1,4%, respectiv cu 1%.

Pe sectoare de activitate s-au înregistrat creşteri de preţ în industria prelucrătoare (+1,5%), în industria extractivă (+0,8%), la producţia şi furnizarea de energie electrică şi termică, gaze, apă caldă şi aer condiţionat (+0,4%) şi la distribuţia apei; salubritate, gestionarea deşeurilor, activităţi de decontaminare (+0,2%).

Pe marile grupe industriale se constată creşteri de preţ în industria energetică (+2,7%), industria bunurilor de uz curent (+1,1%), industria bunurilor de folosinţă îndelungată (+0,7%), industria bunurilor intermediare (+0,5%). În industria bunurilor de capital s-au înregistrat scăderi de preţ (-0,1%).

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor