Prezenţa chineză într-un port polonez declanşează temeri legate de securitate

Preocupările legate de securitate nu se limitează doar la apropierea Hutchison's Port Holdings de principalele active militare NATO şi poloneze din port, ci şi la capacitatea companiei de a interveni în accesibilitatea portului.
Preocupările legate de securitate nu se limitează doar la apropierea Hutchison's Port Holdings de principalele active militare NATO şi poloneze din port, ci şi la capacitatea companiei de a interveni în accesibilitatea portului. (Mateusz Slodkowski /AFP via Getty Images)

O parte esenţială a portului polonez Gdynia este actualmente controlată de o companie cu sediul în Hong Kong, ridicând probleme de securitate naţională, deoarece se află în apropierea unui doc utilizat pentru descărcarea ajutorului militar al SUA şi al NATO pentru Ucraina, informează POLITICO.

Autorităţile poloneze spun că supraveghează cu atenţie Terminalul de containere Gdynia (TCG), operat de Hutchison Port Holdings, o filială a CK Hutchison Holdings, cu sediul la Hong Kong. Guvernul se află sub presiune pentru a desemna terminalul drept infrastructură critică.

"Tot ce are legătură cu securitatea Poloniei este analizat permanent. Asta include, evident, problema furnizării de arme către Ucraina şi facem tot ce putem pentru a maximiza securitatea procesului", a declarat ministrul adjunct al Apărării Cezary Tomczyk.

TCG este o instalaţie de manipulare a containerelor şi a încărcăturilor grele cu servicii complete din Gdynia, care ocupă aproximativ 20 de hectare şi aproape 600 de metri de front de apă în portul de la Marea Baltică.

Terminalul se află chiar vizavi de o bază a forţelor speciale poloneze şi de un şantier naval al marinei, unde se construiesc fregatele poloneze cu rachete. Departamentul american al Apărării foloseşte temporar un doc din apropiere pentru a descărca echipamente militare ale NATO şi ale SUA pentru Europa de Nord-Est, precum şi echipamente destinate Ucrainei.

Preocupările în materie de securitate nu se limitează doar la apropierea Hutchison de activele militare cheie ale NATO şi ale Poloniei din port, ci şi la capacitatea companiei de a interfera cu accesibilitatea portului.

În luna august, echipamente pentru armata americană urmau să fie descărcate pe un doc din apropierea TCG. Însă prova navei ieşea la aproximativ 50 de metri în zona Hutchison, iar compania a refuzat să consimtă la descărcare. Autorităţile portuare din Gdynia au încercat să intervină pentru a găsi o soluţie, dar, în cele din urmă, transbordarea echipamentului militar nu a avut succes.

Preocupări de război

Războiul care face ravagii în Ucraina serveşte drept semnal de alarmă pentru autorităţile poloneze, iar acestea discută acum despre modalităţile de securizare a infrastructurii critice din ţară.

Luna trecută, Comisia pentru forţe speciale a parlamentului polonez, prezidată de Marek Biernacki, deputat şi membru al coaliţiei de guvernare a premierului polonez Donald Tusk, a discutat despre protecţia obiectelor de infrastructură critică din zonele maritime poloneze, concentrându-se asupra parcurilor eoliene offshore şi a portului din Gdynia.

"Comisia a pregătit o propunere pentru prim-ministru, în care se arată că lipseşte un mediu juridic pentru investiţiile mari care ar trebui protejate ca parte a infrastructurii critice", a declarat Biernacki pentru presa poloneză.

"Vom solicita directorului centrului guvernamental de securitate ca aşa-numitul chei chinezesc, care face parte din portul din Gdynia şi este închiriat unei companii cu capital chinezesc, să fie recunoscut oficial ca o facilitate de infrastructură critică", a declarat Biernacki pentru ziarul polonez Dziennik Gazeta Prawna.

Dacă acest lucru se va întâmpla, Hutchison va trebui să raporteze guvernului cu privire la operaţiunile sale de securitate, dar acest lucru nu ar avea niciun impact asupra operaţiunilor comerciale ale portului pe timp de pace.

Hutchison Port Holdings nu a răspuns la o solicitare de comentarii.

Închiriere ieftină

Aceasta nu este însă singurul inconvenient legat de investiţia Hutchison.

Compania are un contract de închiriere foarte ieftin pe amplasament până în 2089, datorită unui acord semnat în 2007. Hutchison plăteşte 294.000 złoţi (68.000 de euro) pe an, a declarat oraşul Gdynia pentru portalul de ştiri O2.

"Se pare că entitatea portuară chineză plăteşte doar o fracţiune infimă, aproximativ 1%, din ceea ce trebuie să plătească alte companii pentru a opera astăzi într-o zonă portuară atât de strategică.

Acest lucru indică în mod clar nu numai un avantaj competitiv neloial faţă de toţi ceilalţi operatori din Gdynia, Gdansk şi Szczecin, ci şi faptul că statul polonez poate pierde sute de milioane de dolari în timpul acestui contract de închiriere neobişnuit. Acest lucru se adaugă la preocupările legate de securitatea naţională şi de protecţia datelor comerciale", a declarat Tony Housh, preşedintele Camerei de Comerţ Americane din Polonia.

Preocupările polonezilor fac parte dintr-o temă mai largă a UE cu privire la impactul investiţiilor chineze în infrastructura portuară.

În ianuarie, Parlamentul European a adoptat un raport care evidenţiază pericolele pe care le presupune deschiderea porturilor sale strategice de către blocul comunitar pentru investiţii străine.

"Trebuie să ne clasificăm porturile, în special cele enumerate în planurile TEN-T, ca fiind infrastructuri critice, astfel încât să fim mai bine pregătiţi pentru a selecta investiţiile şi pentru a ne feri de influenţa nejustificată a actorilor străini.

De asemenea, avem nevoie urgentă de legislaţie pentru a prelua controlul asupra infrastructurii portuare în situaţii critice", a declarat Tom Berendsen, un membru olandez al Parlamentului European, care se ocupă de raport.

Un raport al Serviciului de cercetare al Parlamentului European de anul trecut a constatat că societăţi de stat chineze, precum COSCO Shipping şi China Merchants Port Holdings, au fost implicate în investiţii portuare în 10 ţări din UE. Hutchison Port Holdings a fost, de asemenea, semnalată în raport.

Anul trecut, guvernul german a continuat cu decizia de a vinde 24,9% dintr-un terminal portuar din Hamburg către COSCO, în ciuda preocupărilor legate de securitate şi a opoziţiei din cadrul coaliţiei de guvernare.

Deşi raportul de cercetare parlamentară a afirmat că ar fi puţin probabil ca China să îşi folosească companiile de transport maritim ca "instrumente politice evidente", Berendsen nu a fost de acord.

"Imaginaţi-vă un scenariu în care anumite state membre îşi exprimă sprijinul explicit pentru Taiwan în timpul unei dispute cu China. Nu vrem ca Beijingul să poată riposta prin închiderea infrastructurii portuare cruciale a acelui stat membru", a precizat el.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe