Primele trenuri care vor traversa podul Calafat-Vidin vor fi cu tracţiune diesel (presa bulgară)

Podul Calafat-Vidin.
Podul Calafat-Vidin. (DIMITAR DILKOFF / AFP / Getty Images)

Primele trenuri care vor traversa podul Calafat-Vidin vor avea locomotive cu tracţiune diesel, scrie joi cotidianul sofiot Duma. Ministrul bulgar al transporturilor, Danail Papazov, a declarat miercuri la Vidin că autorităţile fac tot posibilul ca podul rutier şi feroviar inaugurat în iunie 2013 să înceapă să fie folosit şi de trenuri. Principala problemă este că o mică porţiune din calea ferată pe teritoriul românesc nu este electrificată şi de aceea nu pot fi folosite locomotive cu tracţiune electrică.

'Avem asigurări din partea română că problema va fi soluţionată. În zilele următoare vom face un experiment cu trenuri cu tracţiune diesel', a spus ministrul după o şedinţă a guvernului bulgar, care a avut loc la Vidin. Papazov a afirmat că se aşteaptă un interes sporit pentru traficul feroviar de mărfuri între Bulgaria şi România, mai ales după finalizarea noii căi ferate între Ankara şi Istanbul. Pentru a-i atrage pe transportatori, Bulgaria a redus taxele pentru trenurile care circulă regulamentar pe teritoriul său şi mai ales pentru cele care transportă tiruri, stimulând astfel transportul feroviar, cu scopul de a relaxa traficul rutier aglomerat.

Ministrul a mai comentat şi situaţia din Ucraina, afirmând că deocamdată nu sunt probleme cu transportatorii bulgari, dar dacă situaţia s-ar înrăutăţi este posibil să fie blocat accesul către porturile ucrainene.

Companiile de căi ferate din România, Bulgaria şi Ungaria colaborează pentru lansarea unor trenuri de pasageri care să lege Sofia de Craiova, Timişoara şi Budapesta prin podul Calafat-Vidin, a precizat în această săptămână compania feroviară de stat a Bulgariei (BDZ).

Potrivit biroului de presă al BDZ, planurile iniţiale prevăd ca trenurile să fie lansate începând cu 14 decembrie 2014, când va intra în vigoare mersul trenurilor pentru anul 2015. Cursa ce va lega Sofia de Budapesta prin Craiova şi Timişoara ar urma să aibă ora de plecare 12.00, urmând să ajungă în capitala ungară a doua zi la ora 08.00. Pentru retur, trenul va pleca din Budapesta la ora 19.00 şi va ajunge la Sofia la ora 18.00 ziua următoare.

Trenul de călători între Sofia şi Budapesta prin podul Noua Europă face parte din proiectul RAIL4SEE. Mersul trenurilor se stabileşte în cadrul conferinţelor Forum Train Europe, prima având loc în luna ianuarie, iar următoarea fiind programată pentru sfârşitul lunii martie, precizează BDZ-Călători. Deocamdată, nu există estimări cu privire la numărul potenţial al călătorilor care vor folosi acest tren.

În acelaşi timp, BDZ Cargo are deja un acord cu CFR Marfă pentru transport feroviar de mărfuri cu două trenuri pe podul Calafat-Vidin, acesta urmând să fie pus în aplicare după clarificarea unor detalii privind folosirea podului, ce vor face obiectul unui acord suplimentar ce trebuie semnat de cele două state.

BDZ, prin sucursalele sale Călători şi Cargo, are o colaborare bună şi eficientă cu CFR, toate subiectele de interes comun fiind discutate şi soluţionate la nivel bilateral, se mai afirmă într-o poziţie oficială a companiei bulgare.

La rândul său, CFR Călători se declară 'pregătită să introducă în circulaţie trenuri de pasageri în relaţia cu operatorul bulgar de călători pe podul Calafat -Vidin, imediat ce i se comunică deschiderea în condiţii normale de exploatare de către gestionarul infrastructurii feroviare din România'. Pentru început, se va realiza conexiunea regională între zonele vecine podului din ambele ţări. În funcţie de reacţia utilizatorilor şi de necesarul de trenuri, numărul acestora poate creşte, explică compania.

'Trenurile internaţionale de călători în tranzit vor fi programate în funcţie de solicitările administraţiilor partenere cu care colaborăm, situaţie în care există posibilitatea ca acestea să circule', mai precizează CFR Călători.

Podul rutier şi feroviar peste Dunăre, între Calafat şi Vidin, a fost inaugurat în iunie 2013. Partea rutieră a construcţiei este folosită intensiv, traficul depăşind estimările, spre deosebire de cea feroviară, care rămâne neutilizată din motive care nu sunt foarte clare şi cel mai probabil ţin de coordonarea între companiile feroviare şi de infrastructura feroviară a celor două state.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Externe