Problemele românilor din Spania. Diaspora îi cere lui Iohannis să intervină

Klaus Iohannis
Klaus Iohannis (Epoch Times România)

Preşedintele Klaus Iohannis urmează să efectueze, luni, o vizită oficială în Spania, prilej cu care Federaţia asociaţiilor de români din Europa îi cere acestuia să susţină cauza românilor care locuiesc acolo.

"În scrisoarea adresată Preşedintelui României i-am cerut ca pe lângă discuţiile cu oficialii spanioli legate de relaţiile bilaterale dintre România şi Spania să susţină şi rezolvarea problemelor cu care comunitatea românilor din Spania se confruntă", se precizează într-un comunicat de presă remis redacţiei.

Federaţia asociaţiilor de români din Europa (FADERE) atrage atenţia că există două probleme majore de care şeful statului ar trebui să fie conştient:

1. Există un abuz din partea statului spaniol împotriva românilor din Spania. Conform Tratatului Uniunii Europene, fiecare cetăţean care doreşte să locuiască într-un alt stat european, are dreptul să primească documentele de şedere (rezidenţă) într-un timp foarte scurt şi fără condiţii suplimentare. Aşa se întâmplă şi în Spania, cu excepţia românilor.

Dacă un român doreşte în acest moment să locuiască în Spania, pentru a primi documentul de şedere trebuie să transfere 3.900 euro dintr-un cont din România în Spania ca să demonstreze că are cu ce se întreţine. De asemenea, este obligat să aibă şi o asigurare de sănătate privată de minim un an. Cererea noastră este ca să fim trataţi la fel ca toţi ceilalţi cetăţeni europeni.

2. În acest moment, în Spania locuiesc legal în jur de 900 000 de români. O parte dintre ei ar dori să primească cetăţenia spaniolă, însă nu sunt de acord să îşi piardă cetăţenia română. Spania nu are un acord bilateral de dublă cetăţenie cu România, chiar dacă a semnat asemenea tratate cu state care nu sunt membre ale Uniunii Europene. De asemenea, şi România a încheiat astfel de acorduri bilaterale de dublă cetăţenie cu alte state.

"Rugămintea noastră este ca România să semneze un tratat bilateral de dublă cetăţenie cu Spania, încât românii care vor să devină şi cetăţeni spanioli să nu fie obligaţi să îşi piardă cetăţenia română. Românii îşi iubesc ţara şi chiar dacă din cauza situaţiei pe care o cunoaştem au plecat să lucreze în alte ţări, nu vor să renunţe la legătura cu România şi nici să îşi piardă cetăţenia română", se mai precizează în comunicat.

La rândul său, preşedintele Federaţiei asociaţiilor de români din Europa, Daniel Tecu, şi-a exprimat speranţa că preşedintele Klaus Iohannis va susţine rezolvarea acestor problemele cu care se confrunta românii din Spania.

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.


România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Interne