Procuratura Generală anunţă că nu a primit nicio sesizare oficială legată de intimidarea judecătorilor Curţii Constituţionale

Procuratura Generală, foto simbol
Procuratura Generală, foto simbol (procuratura.md)

Preşedintele Partidului Acţiune şi Solidaritate (PAS), Maia Sandu, a declarat săptămâna trecută că fracţiunea pe care o conduce primeşte informaţii de la organele de drept că preşedintele Igor Dodon şi complicii lui au pornit o adevărată vânătoare împotriva judecătorilor Curţii Constituţionale (CC), menţionând că „maşinăria statului a fost pusă la lucru” pentru a căuta motive de a pune presiune pe judecători şi pe membrii familiilor lor, în încercarea de a impune o decizie convenabilă PSRM pe cazul împrumutului rusesc.

În acest context, Procuratura Generală a anunţat că a luat act de postările unor politicieni pe reţelele de socializare prin care semnalează pretinse măsuri speciale de investigaţii realizate în privinţa judecătorilor CC.

Mai mult decât atât, oamenii legii au specificat că nu a fost iniţiat vreun proces penal, nu a fost autorizat şi nu s-a intervenit către judecătorul de instrucţie pentru a fi autorizate, conform competenţei, măsuri speciale de investigaţii în privinţa judecătorilor Curţii Constituţionale.

Totodată, din informaţiile prezentate de Ministerul Afacerilor Interne, Serviciul de Informaţii şi Securitate şi Centrul Naţional Anticorupţie, nici aceste structuri nu au realizat astfel de măsuri.

Deoarece, până la moment, pe adresa instituţiei nu a parvenit vreo sesizare oficială în acest sens şi pentru a clarifica situaţia, autorii acestor acuzaţii grave vor fi invitaţi la Procuratură pentru a prezenta dovezi în susţinerea celor afirmate, nu înainte însă, de a li se explica, conform legii, despre răspunderea pe care o poartă în cazul denunţurilor false şi calomnioase, se arată într-un comunicat al Procuraturii.

De asemenea, procurorii au ţinut să atragă atenţia asupra necesităţii asumării responsabilităţii pentru veridicitatea informaţiilor diseminate, precum şi procedurilor prevăzute de legislaţie cu privire la modul de sesizare a organelor de drept despre săvârşirea infracţiunilor, prezentare a probelor şi verificarea lor.

Mai mult decât atât, pentru a clarifica situaţia, Procuratura i-a îndemnat pe Maia Sandu şi Sergiu Litvinenco să depună un denunţ, pentru a da procurorilor posibilitate să iniţieze un proces penal, aşa cum prevede legea, cei doi însă, au menţionat oamenii legii au refuzat invitaţia Procuraturii de a depune denunţul în susţinerea postărilor pe care le-au făcut pe o reţea de socializare.

„Acuzaţiile sterile, lansate de dragul PR-ului politic, dar care determină instalarea confuziei în societate şi neîncredere în instituţiile statului, le calificăm ca fiind iresponsabile şi contraproductive, făcând parte dintr-o serie de tentative de a atrage Procuratura în soluţionarea unor conflicte de ordin politic”, au menţionat procurorii.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe