Procurorul general al Germaniei concediat în cazul anchetării website-ului Netzpolitik pentru corupţie

Procurorul general al Germaniei, Harald Range. (Captură Foto)
Andrei Popescu
05.08.2015

Procurorul general al Germaniei Harald Range a fost concediat pentru comentariile sale la adresa măsurilor luate de guvernul ţării în legătură cu investigarea unor jurnalişti pentru o presupusă trădare.

Ministrul Justiţiei, Heiko Maas, a anunţat marţi că va propune preşedintelui ţării ca Range să fie concediat după ce acesta a acuzat Cabinetul ţării că interferează cu activitatea sectorului juridic, conform Frankfurter Allgemeine Zeitung.

Situaţia are loc după rapoartele publicate de website-ul Netzpolitik.org cu privire la planurile statului german de a accelera supravegherea cetăţenilor ţării.

Acest lucru l-a determinat pe procurorul german să lanseze o anchetă, pentru a vedea dacă acţiunile website-ului sunt echivalente cu dezvăluirea de secrete de stat.

În timp ce guvernul a insistat că ancheta ar trebui să fie lăsată în mâinile Ministerului Justiţiei, Range a susţinut că aceasta ar trebui să fie atribuită unui expert independent. Vinerea trecută, cele două tabere au fost de acord că va fi aplicată prima opţiune.

Totuşi, marţi, Range a declarat că i s-a cerut să renunţe la investigatorul independent, o mişcare pe care a descris-o ca fiind “intolerabilă”, acuzând Cabinetul că ar lua partea jurnaliştilor.

La rândul său, Maas a susţinut că procurorul general Range a fost deja de acord vineri cu această măsură, adăugând că mesajul acestuia este de neînţeles.

Conform Codului Penal al Germaniei, “înalta trădare” constă din abilitatea unei persoane sau structuri neautorizate de a periclita securitatea naţională sau actul de a divulga secrete de stat. Aceste secrete sunt “fapte, obiecte sau informaţii la care are acces un cerc limitat de oameni şi care ar trebui să fie menţinute secrete faţă de o forţă externă.”

Ca urmare a investigaţiei, a fost declanşată o dezbatere asupra limitării libertăţii presei, în privinţa căreia aproape toate entităţile media au avertizat că se află în pericol.

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor