"Profetul" Medvedev. Aliatul devotat al lui Putin susţine că în SUA ar putea avea loc o "confruntare civilă distructivă"

Dmitri Medvedev
Dmitri Medvedev (Captura video)

Fostul preşedinte rus Dmitri Medvedev, în prezent vicepreşedinte al Consiliului de Securitate al ţării şi aliat al lui Vladimir Putin, a ironizat administraţia Biden în legătură cu criza de la graniţa cu Texas şi a sugerat că ar putea avea loc o "confruntare civilă distructivă" în SUA, potrivit Business Insider.

Medvedev l-a criticat vineri, într-o postare pe X, pe "bătrânul senil Biden" pentru numărul mare de migranţi care încearcă să treacă în SUA pe la graniţa de sud.

Disputa dintre guvernatorul republican al Texasului, Greg Abbott, şi guvernul federal a luat amploare din cauza utilizării de către stat a sârmei ghimpate pentru a-i descuraja pe migranţi.

Medvedev a declarat că posibilitatea înfiinţării unei "Republici Populare Texas" devine "din ce în ce mai reală", la câteva zile după ce reprezentanta statului Georgia, Marjorie Taylor Greene, a sugerat un "divorţ naţional" între statele albastre şi cele roşii pe tema migraţiei.

"Acesta este încă un exemplu viu al slăbirii hegemoniei americane, un proces care are loc din interior şi care este rezultatul propriilor acţiuni ale americanilor", a scris Medvedev.

Context

SUA a fost unul dintre cei mai puternici aliaţi internaţionali ai Ucrainei de la invazia rusă, ceea ce a tensionat relaţiile dintre SUA şi Rusia.

În ciuda trecutului său de reformator pro-occidental, Medvedev a devenit unul dintre cei mai aprigi apărători ai războiului din Ucraina.

El a criticat SUA pentru sprijinul "orb" acordat Ucrainei şi a luat în vizor guvernul, descriind criza de la graniţă drept "un atac al bolii grave a Marelui Învins".

Blocajul de la graniţă s-a intensificat în timp ce Abbott a rămas sfidător după o decizie a Curţii Supreme de Justiţie care a declarat că agenţii Poliţiei de Frontieră din SUA pot îndepărta sârma ghimpată instalată de Garda Naţională din Texas.

Există o mişcare de secesiune în Texas, supranumită Texit, al cărei lider de facto a declarat recent pentru Newsweek că el crede că Texasul ar putea deveni o naţiune independentă în decurs de trei decenii.

Unii au glumit pe reţelele de socializare că Putin a "semnat un decret prin care recunoaşte independenţa Republicii Populare Texas".

Blocajul de la graniţă a catapultat în centrul atenţiei dezbaterile privind modul de gestionare a migraţiei, republicanii criticând administraţia Biden pentru numărul mare de migranţi.

Migraţia atinge niveluri record, oficialii americani afirmând că aproximativ 300.000 de persoane au încercat să treacă graniţa în decembrie.

Disputa a aprins discuţii libere despre un război civil şi rezistenţă din partea presei conservatoare şi a politicienilor americani, potrivit The Washington Post.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe