Progresul acordului nuclear? Iranul renunţă la cererea ca IRGC să fie eliminat de pe lista de terorism

Clădire a centralei nucleare Bushehr din localitatea Bushehr, sudul Iranului
Clădire a centralei nucleare Bushehr din localitatea Bushehr, sudul Iranului (IIPA/Getty Images)

Printr-o concesie semnificativă menită să relanseze negocierile cu Statele Unite, Iranul a renunţat la cererea sa de eliminare a Corpului Gardienilor Revoluţiei Iraniene (IRGC) de pe lista Washingtonului de grupuri teroriste desemnate, relatează Middle East Eye.

Anterior, Iranul a făcut din eliminarea IRGC de pe listă o condiţie prealabilă pentru restabilirea acordului multinaţional care limitează programul de energie nucleară al Iranului în schimbul scutirii de sancţiuni. În mai, s-a raportat că Biden a decis să nu cedeze în privinţa desemnării IRGC.

Acordul nuclear iranian - oficial numit Planul comun cuprinzător de acţiune (JCPOA) - a fost semnat în timpul administraţiei Obama, după negocieri lungi şi intense la care au participat nu doar Statele Unite şi Iranul, ci şi China, Franţa, Germania, Rusia şi Regatul Unit. Acesta a impus o serie de restricţii suplimentare asupra unui program de energie nucleară care funcţiona deja sub supravegherea strictă a Agenţiei Internaţionale pentru Energie Atomică.

Deşi Iranul respecta acordul, Donald Trump - cedând în faţa consilierilor de politică externă neoconservatori şi a mega-donatorului Sheldon Adelson, primul donator al Israelului - a retras în mod unilateral Statele Unite din acord în mai 2018.

Progresând şi mai mult pe o listă a neoconservatorilor, care includea şi mutarea ambasadei SUA de la Tel Aviv la Ierusalim, Trump a desemnat IRGC drept organizaţie teroristă în 2019. Într-o postare pe Twitter în limba ebraică, premierul israelian de la acea vreme, Benjamin Netanyahu, i-a mulţumit lui Trump pentru că "a dat curs unei alte cereri importante".

Lipsită de detalii, desemnarea lui Trump s-a axat pe afirmaţii vagi potrivit cărora Iranul s-a angajat într-un comportament "malign" în Orientul Mijlociu şi în întreaga lume.

IRGC este o organizaţie militară iraniană majoră, independentă de armata ţării. Înfiinţat în 1979 pentru a proteja republica islamică în curs de apariţie, a crescut până a devenit entitatea militară dominantă a ţării - o forţă de aproximativ 125.000 de oameni, cu propria armată, marină, forţă aeriană şi servicii de informaţii. De asemenea, deţine putere politică şi economică.

A fost pentru prima dată când o instituţie militară de stat a fost etichetată drept organizaţie teroristă. Măsura a fost contestată de oficiali din cadrul CIA şi al Departamentului Apărării, precum şi de fostul consilier pentru securitate naţională al lui Obama şi actualul secretar de stat Antony Blinken. Având în vedere alte sancţiuni deja în vigoare împotriva Iranului şi a IRGC, impactul financiar real al desemnării a fost atenuat.

În semn de reciprocitate, Iranul a desemnat Comandamentul Central al Pentagonului (CENTCOM) drept organizaţie teroristă şi guvernul SUA drept "susţinător al terorismului". CENTCOM este responsabil de operaţiunile militare pe o arie geografică care se întinde din Egipt, prin Orientul Mijlociu, până în Kazahstan şi Pakistan.

Dacă există un caz de terorism împotriva IRGC, există unul şi împotriva CENTCOM şi a SUA, având în vedere cooperarea CENTCOM cu Al Qaeda în Yemen şi înarmarea de către guvernul american a organizaţiilor teroriste salafiste din Siria.

În acest context, membrii democraţi şi republicani ai Congresului l-au îndemnat recent pe Biden să desemneze Rusia drept stat sponsor al terorismului, ca răspuns la invazia sa în Ucraina. "Cu această desemnare, Statele Unite ar putea să interzică exporturile de produse cu dublă utilizare către Rusia şi să ia măsuri economice împotriva altor ţări care fac afaceri cu Rusia", a declarat congresmanul Ted Lieu.

Apoi, mai este şi experienţa de biciuire a Cubei. Reagan a declarat guvernul lui Castro drept stat sponsor al terorismului în 1982. Apoi, Obama a decis ca vrea să înceapă să normalizeze relaţiile şi, dintr-o dată, într-o zi de primăvară din 2015, Cuba nu mai era un sponsor al terorismului. Apoi, Trump a devenit preşedinte şi, cu două săptămâni înainte de sfârşitul mandatului său, Cuba a fost din nou sponsor al terorismului.

Cu toate acestea, cea mai devastatoare lovitură pentru credibilitatea listei americane a statelor teroriste vine din partea ţărilor care nu sunt pe listă, dar care ar trebui să fie - în special Arabia Saudită, unde Biden urmează să se deplaseze în iulie, se pare că pentru a angaja şi mai mult SUA în protecţia regatului.

În afară de sprijinul acordat de Arabia Saudită către ISIS şi alte grupări salafiste, documente recent declasificate de FBI au adăugat o greutate suplimentară acuzaţiilor potrivit cărora oficiali ai ambasadelor şi consulatelor saudite au facilitat tranziţia teroriştilor de la 11 septembrie 2001 la viaţa americană înainte de atacurile devastatoare asupra New York-ului şi Washington-ului.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe