Proiect - Schimbări RCA: Răniţii grav şi rudele celor decedaţi în accidente vor fi despăgubiţi prioritar

Accidentul rutier din Chiajna
Accidentul rutier din Chiajna (aktual24.ro)

Un proiect de lege care trebuie adoptat rapid de Parlament pentru a închide o procedură de infringement prevede că persoanele grav rănite sau rudele persoanelor decedate în accidente auto acoperite prin RCA-ul unor firme în faliment precum Euroins şi City Insurance ar putea avea prioritate la plata cererilor de despăgubire de către Fondul de Garantare a Asiguraţilor (FGA), relatează hotnews.

Sute de mii de păgubiţi cer peste 4,19 miliarde de lei de la cei doi asigurători în faliment, iar FGA plăteşte cu întârzieri de luni de zile

Parlamentul va aduce în curând schimbări majore legii de funcţionare a Fondului de Garantare a Asiguraţilor (FGA) pentru a transpune în legislaţie o Directivă UE (2021/2118), ale cărei prevederi ar fi trebuit aplicate de România până în data de 23 decembrie 2023.

Una dintre principalele schimbări este aceea că păgubiţii unui asigurător aflat în faliment vor putea cere daune de peste 500.000 de lei, cât este limita în prezent.

Proiectul de lege a trecut de Senat, iar acum este aproape de a fi adoptat de Camera Deputaţilor, for decizional.

Prioritate la plata despăgubirilor pentru vătămări şi decese acoperite RCA

Comisia de buget a Camerei Deputaţilor a admis marţi, 16 aprilie, un amendament la acest proiect de lege care dă prioritate la plată persoanelor grav rănite sau rudelor persoanelor decedate în accidente rutiere acoperite prin RCA, potrivit unui comunicat al asociaţiei Finprotect, care a susţinut această propunere legislativă.

Legislaţia actuală prevede plata despăgubirilor în ordinea primirii cererilor de către FGA, fără să ia în calcul alte elemente, cum ar fi gravitatea cazului, natura sa socială sau necesitatea unei plăţi urgente.

Articolul integral poate fi citit aici.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Interne