Protecţia Consumatorului anunţă controale în băncile care oferă credite în franci elveţieni

Protest al românilor îndatoraţi în franci elveţieni, Bucureşti, 13 iunie 2015 (Florin Chirilă)
Loredana Diacu
09.07.2015

Agenţia Naţională pentru Protecţia Consumatorului a anunţat controale în băncile care oferă credite în franci elveţieni, relatează Hotnews.

"Am încercat să participăm la procesul de mediere dintre bănci şi clienţii reprezentaţi de Asociaţia Utilizatorilor Români de Servicii Financiare (AURSF). Cei de la AURSF au fost primiţi, noi nu. Dacă nu ne-au primit în calitate de supraveghetori, poate ne primesc în calitate de controlori. Controlul a început joi. Vrem să vedem dacă operatorii financiar-bancari au îndeplinit măsurile din procesele verbale deja încheiate şi au remediat deficienţele. Mă refer la comisionul de risc, comision de administrare, dacă au eliminat din contracte sau modificări de dobândă nejustificate. Deocamdată legea nu ne dă voie să le interzicem activitatea de creditare, dar vă spun sincer că asta caut: portiţe legale care să-mi permită să le interzic - acolo unde este cazul - să mai dea credite", a declarat şeful ANPC, Marius Dunca.

"Controalele vin să verifice dacă neregulile semnalate de clienţii băncilor şi verificate în trecut de ANPC au fost sau nu remediate de băncile din România, mai spune şeful ANPC, care a precizat că instituţia pe care o conduce a colectat circa 2300 de reclamaţii de la clienţi, din care doar o parte infimă s-au soluţionat pe cale amiabilă, restul făcând obiectul unor dosare în instanţe. "Până acum, băncile nu au venit cu nicio măsură în sprijinul românilor care au credite în franci şi care nu îşi mai pot plăti ratele. E inuman!", a mai spus Dunca.

Reamintim că zeci de mii de români s-au trezit cu rate peste putinţă de achitat după ce pe 15 ianuarie, Banca Naţională a Elveţiei a abolit plafonul de 1,2 franci elveţieni pentru un euro, agreat de Elveţia pe 6 septembrie 2011.

Disperaţi că şi-au văzut ratele aruncate în aer, românii au cerut ca cei care au contractat în CHF - şi, prin extensie în EURO, USD - să poată opta pentru conversia creditelor din valută în lei, la cursul de la data semnării contractului plus o diferenţă de maximum 20%, indiferent de tipul de credit acordat (cu sau fără garanţie), ceea ce nu s-a întâmplat.

Susţinând că o conversie a creditelor în franci elveţieni ar fi neconstituţională şi ar genera pierderi foarte mari în sistemul bancar, Guvernatorul BNR, Mugur Isărescu, i-a îndrumat pe români să negocieze individual cu băncile la care au creditul.

Perfect previzibil, negocierile au eşuat, ceea ce i-a determinat pe datornici să dea băncile în judecată şi să protesteze în stradă, cerând politicului să se implice în rezolvarea problemelor lor.

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor