PSD face legea: Banii obţinuţi ilegal de partide nu vor mai putea fi confiscaţi

La iniţiativa PSD, în comisia juridică a Camerei Deputaţilor s-a votat un amendament la Legea Finanţării Partidelor, care le va permite formaţiunilor politice să poată păstra banii obţinuţi ilegal.
Vot în Camera Deputaţilor
Vot în Camera Deputaţilor (cdep.ro)

Comisia juridică a votat luni mai multe modificări iniţiate de PSD la Legea finanţării partidelor. Unul dintre aceste amendamente stipulează că sumele obţinut ilegal de partide nu vor mai fi confiscate, acuză deputatul PNL Gabriel Andronache.

"S-a adoptat raportul suplimentar pentru modificarea Legii 334 privind finanţarea partidelor politice. Amendamentele propuse de majoritatea parlamentară au fost aprobate, din păcate amendamentele noastre ale PNL au fost toate respinse, inclusiv cel care se referea la menţinerea textului de lege privind confiscarea, într-o formă modificată în sensul în care să se procedeze la confiscarea sumelor care sunt plătite nelegal peste sumele pe care legea le prevede, existând posibilitatea încasării lor în mod legal. În situaţia în care sunt astfel de sume plătite către partide politice peste cuantumul legal prevăzut de Legea 334, aceşti bani nu mai sunt supuşi confiscării, iar partidul politic în cauză sau persoana care a făcut donaţii peste limita legală este supusă unei sancţiuni contravenţionale", a declarat Andronache, citat de Agerpres.

Întrebat ce se va întâmpla cu banii obţinuţi ilegal de partide, Andronache a explicat că banii nu mai vor mai putea fi confiscaţi, dar vor fi date amenzi, care uneori pot fi mai mici decât prejudiciul.

"În situaţia în care sunt astfel de sume plătite către partide politice peste cuantumul legal prevăzut de Legea 334, aceşti bani nu mai sunt supuşi confiscării, iar partidul politic în cauză sau persoana care a făcut donaţii peste limita legală este supusă unei sancţiuni contravenţionale. (...) Există un cuantum prevăzut de lege. (...) Există posibilitatea ca amenda să meargă şi până la 100 de mii de lei. În situaţia în care sumele plătite nelegal depăşesc acest cuantum, în mod evident amenda este mai mică decât cuantumul acelei sume", a declarat Andronache, adăugând că PNL s-a opus unui astfel de amendament şi a insistat pentru menţinerea textului în vigoare.

Reamintim că, săptămâna trecută, PSD a depus o serie de amendamente la un proiect de modificare a Legii finanţării partidelor, prin care propune ca partidele să nu mai fie nevoite să depună un "raport detaliat" al veniturilor şi cheltuielilor, ci doar un "raport sintetic". De asemenea, PSD mai propune ca Autoritatea Electorală Permanentă să se concentreze pe activitate de "prevenire şi îndrumare" şi mai puţin de sancţionare.

Proiectul de lege ar urma să intre pe ordinea de zi a plenului de marţi.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Interne