Pungeştenii fac istorie din nou. Referendum pentru demiterea primarului ce nu a fost fidel comunităţii

Locuitorii comunei Pungeşti, cei care au făcut cândva lanţ uman din trupurile lor pentru a opri înaintarea utilajelor Chevron, sunt aşteptaţi astăzi la urne, pentru un referendum vizând demiterea primarului.
Protest anti-Chevron în Pungeşti
Protest anti-Chevron în Pungeşti (DANIEL MIHAILESCU / AFP / Getty Images)

Locuitorii comunei vasluiene Pungeşti, localitate ce urma să devina prima din care se extrag gaze de şist, sunt aşteptaţi, duminică, la un referendum pentru demiterea primarului Mircia Vlasã.

Potrivit Agerpres.ro, Instituţia Prefectului Vaslui a fost obligată, printr-o decizie definitivă şi irevocabilă a Curţii de Apel Braşov, să organizeze referendum pentru demiterea primarului din Pungeşti, după ce, în 2013, mai mulţi localnici au solicitat acest lucru, nemulţumiţi că edilul a concesionat firmei Chevron terenul unde ar fi urmat să înceapă explorarea gazelor de şist. La momentul respectiv, cererea lor a fost respinsă de prefectură, motiv pentru care sătenii s-au adresat instanţei, aceasta dându-le câştig de cauză.

Curtea de Apel Braşov şi-a motivat decizia luată la finele anului trecut reţinând faptul că, în conformitate cu Statutul aleşilor locali, primarul trebuie să fie fidel comunităţii care l-a ales şi să îşi respecte angajamentele din campania electorală. În caz contrar, cetăţenii pot să-l demită prin referendum. Decizia Curţii creează un precedent util şi pentru alte comunităţi, unde localnicii consideră că primarul nu le-a reprezentat corespunzător interesele.

Obligată să dea curs deciziei instanţei, prefectura a organizat şapte secţii de votare la nivelul comunei Pungeşti, iar pe listele permanente au fost înscrişi aproximativ 2.500 de cetăţeni.

Reamintim că Pungeştiul este localitatea unde Chevron a ridicat prima sondă pentru explorarea gazelor de şist sub paza jandarmilor, în ciuda protestelor susţinute ale localnicilor şi activiştilor de mediu. Organizaţii de notorietate internaţională precum APADOR-CH şi FRIENDS OF EARTH (FOE) au documentat, în urma vizitelor la Pungeşti, grave încălcări ale drepturilor fundamentale ale omului, precum dreptul la liberă circulaţie, dreptul la un mediu curat, dreptul al proprietate etc. Mai multe informaţii pe acest subiect puteţi accesa aici

Jandarmi la Pungeşti, 3 decembrie 2013
Jandarmi la Pungeşti, 3 decembrie 2013 (DANIEL MIHAILESCU / AFP / Getty Images)

Ştirile despre curajul sătenilor care au încercat să oprească intrarea utilajelor Chevron în comună, formând un lanţ uman cu trupurile lor, au făcut înconjurul lumii. După ce a devenit un contra-exemplu al modului în care Guvernul unui stat, care se consideră de drept, încalcă libertăţi fundamentale ale omului mobilizând forţele de ordine împotriva propriilor cetăţeni în interesul unei companii private străine, acum cetăţenilor din comună li se dă oportunitatea de a crea precedente şi în materie de înlăturare a primarilor din fruntea comunităţilor cărora nu le-au fost fideli.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Interne