Putin a respins ca "şantaj" avertismentele SUA privind un potenţial incident terorist, cu doar 3 zile înainte de atacul din Crocus Mall

Departamentul de Stat, Washington - 19 septembrie 2018
Departamentul de Stat, Washington - 19 septembrie 2018 (Samira Bouaou/The Epoch Times)

La începutul acestei luni, ambasada SUA din Rusia a emis o alertă de securitate care avertiza cu privire la un potenţial atac terorist la Moscova şi a îndemnat oamenii să evite mulţimile, să monitorizeze mass-media locală pentru actualizări şi să fie atenţi la împrejurimi.

"Ambasada monitorizează rapoartele conform cărora extremiştii au planuri iminente de a viza adunări mari în Moscova, inclusiv concerte, iar cetăţenii americani ar trebui sfătuiţi să evite adunările mari în următoarele 48 de ore", se arată în alerta de securitate din 7 martie.

Putin a abordat avertismentele mai târziu, criticând avertismentul din urmă cu trei zile ca fiind "provocator".

Conform TASS, preşedintele rus a declarat pe 19 martie că scopul "declaraţiilor provocatoare recente ale unor structuri oficiale occidentale privind posibilitatea unor atacuri teroriste în Rusia" dăunează societăţii ruseşti.

"Toate acestea seamănă cu un şantaj pur si simplu şi cu intenţia de a intimida şi destabiliza societatea noastră", a declarat Putin, potrivit presei de stat care a relatat declaraţiile sale.

Ambasada SUA a emis o altă alertă vineri, spunând că este "la curent" cu atacul şi i-a îndemnat pe americani să evite zona.

"Condamnăm cu fermitate atacul oribil comis la o sală de concerte din Moscova", a declarat Ministerul rus de Externe într-o declaraţie oficială. "Ne exprimăm cea mai profundă compasiune faţă de familiile victimelor".

La scurt timp după atacul de vineri, ISIS a revendicat responsabilitatea, potrivit unei postări pe Telegram a unei agenţii de ştiri afiliate grupului terorist. Oficialii americani au confirmat ulterior că o ramură a ISIS, Statul Islamic-Khorasan, sau ISIS-K, era responsabilă şi plănuia un atac.

Se ştie că gruparea este cunoscută ca operând în Afganistan, Pakistan şi Iran şi era suspectată că este activă în interiorul Rusiei, au declarat doi oficiali americani pentru The Washington Post, care a relatat că alerta ambasadei s-a bazat, cel puţin parţial, pe informaţii despre activitatea ISIS-K în Rusia.

Un oficial de la Casa Albă a împărtăşit mai multe informaţii vineri seara într-o declaraţie raportată de mai multe instituţii.

"La începutul acestei luni, guvernul SUA a avut informaţii despre un atac terorist planificat la Moscova - care ar putea viza adunări mari, pentru a include concerte - ceea ce a determinat Departamentul de Stat să emită un avertisment public pentru americanii din Rusia", a declarat Adrienne Watson, purtător de cuvânt al Consiliului de Securitate Naţională al Casei Albe.

"De asemenea, guvernul american a transmis aceste informaţii autorităţilor ruse, în conformitate cu politică sa de lungă durată privind "datoria de a avertiza", a spus Watson, referindu-se la politica americană din cadrul comunităţii de informaţii de a notifica potenţialele victime, indiferent dacă sunt sau nu cetăţeni americani, cu privire la anumite ameninţări iminente credibile.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe