"Putin a supravieţuit unei tentative de asasinat la începutul invaziei" - Şeful serviciului de informaţii al Ucrainei

Vladimir Putin, la parada de Ziua Victoriei
Vladimir Putin, la parada de Ziua Victoriei

Şeful serviciului ucrainean de informaţii militare, Kirilo Budanov, a afirmat, într-un interviu acordat Ukrainian Pravda, că Vladimir Putin a fost atacat în Caucaz - o zonă care cuprinde Armenia, Azerbaidjan, Georgia şi părţi din sudul Rusiei - într-o "tentativă nereuşită" de asasinat ce a avut loc în urmă cu aproximativ două luni.

"Putin a fost atacat chiar şi în linia, cum se spune, a reprezentanţilor Caucazului nu cu mult timp în urmă. Aceasta este o informaţie nepublică. Tentativă absolut nereuşită, dar chiar a avut loc... A fost acum aproximativ 2 luni. Încă o dată, nu a avut succes. Nu există nicio publicitate despre acest eveniment, dar a avut loc", a declarat Budanov citat de Mirror.

În cazul asasinării lui Putin, un "funcţionar fiscal puţin cunoscut", pe nume Mihail Mişuşin, ar urma să preia controlul statului rus, potrivit Business Insider. Protocolul a fost descris în legislaţia adoptată de Putin anul trecut pentru a "reseta ceasul prezidenţial", permiţându-i despotului să rămână la putere până cel puţin în 2034.

Potrivit sursei citate, Mişuşin ar fi de fapt, prim-ministru al Rusiei din ianuarie 2020. În vârstă de 56 de ani, el ar urma să preia în mod oficial controlul guvernului rus în cazul în care Putin moare sau este în incapacitatea de a conduce timp de 90 de zile sau până când se pot organiza alegeri pentru a-l înlocui.

Mişuşin este considerat în cercurile politice ca fiind fad şi neputincios, fără ambiţii majore. Cu toate acestea, alte surse spun că puterea ar putea fi transferată lui Nikolai Patruşev, fost amic al lui Putin din KGB şi actual secretar al Consiliului de Securitate al Rusiei din 2008.

Fostul spion nu este "cu nimic mai bun decât Vladimir Putin", potrivit unui alt fost spion de la Kremlin. Acesta a adăugat: "Dacă va ajunge la putere, problemele ruşilor nu vor face decât să se înmulţească".

Descris ca fiind mâna dreaptă a lui Putin, Patruşev este "cea mai influentă persoană din birocraţia de la Kremlin" şi "singura persoană" în care Putin are încredere, potrivit Rebekăi Koffler, fost ofiţer de informaţii al DIA.

Scriind pentru New York Post, Koffler a declarat: "Ambii bărbaţi au autorizat probabil otrăvirea şi uciderea multor 'duşmani' ruşi".

Ea a explicat că unii cred că cei doi au ordonat oficialilor FSB să bombardeze clădiri de apartamente din Moscova, ucigând până la 300 de civili în 1999.

În octombrie anul trecut, Putin a fost întrebat direct despre succesorul său, într-un interviu acordat postului american de televiziune CNBC.

Liderul de la Kremlin a răspuns: "Prefer să nu răspund la astfel de întrebări".

Liderul rus ar putea rămâne la putere până în 2036, dacă starea sa de sănătate îi va permite.

Incidentul relatat de general-maior Budanov nu a fost primul atentat la viaţa dictatorului rus, întrucât acesta ar fi supravieţuit la cinci tentative anterioare de asasinare.

Într-un interviu acordat în 2012 cineastului Oliver Stone pentru "Putin Interviews", tiranul a explicat cum a dejucat aceste comploturi urmând sfaturile revoluţionarului şi preşedintelui cubanez Fidel Castro. El a susţinut că, gestionându-şi personal propriul dispozitiv de securitate, a reuşit să păcălească moartea.

Se crede că o tentativă ar fi avut loc la funeraliile lui Anatoli Sobceak din Sankt Petersburg, la 24 februarie 2000, dar a fost salvat de serviciul său de pază.

Potrivit Rense, secretarul de presă al Serviciului Federal de Gardă, Serghei Devistov, a declarat că "nu un psihopat, ci o anumită organizaţie s-a aflat în spatele tentativei".

A doua tentativă ar fi avut loc în acelaşi an şi a fost dejucată la o reuniune a fostelor naţiuni sovietice, summitul de la Ialta al Comunităţii Statelor Independente. La summit au fost prezenţi lideri din Armenia, Azerbaidjan, Bielorusia, Georgia, Moldova, Kazahstan, Tadjikistan şi Ucraina.

Ştirea a fost raportată pentru prima dată de Interfax, o agenţie de presă rusă. Şeful Serviciului de Securitate al Ucrainei, Leonid Derkaci, a declarat că forţele sale au dejucat un atentat la viaţa unuia dintre lideri.

Ulterior, Russia Today a relatat că patru ceceni şi "mai multe persoane din ţări din Orientul Mijlociu", au fost arestate.

Într-o altă tentativă, un bărbat a intrat cu maşina în zidurile Kremlinului şi le-a spus gărzilor: "Numele meu este Ivan Zaiţev. Sunt preşedintele Rusiei. Acum duceţi-mă la Vladimir Putin!". Paza lui Putin a dispus arestarea imediată a bărbatului.

La începutul acestei luni, Budanov a intervenit în dezbaterea privind starea de sănătate a lui Putin, spunând că acesta se află într-o "stare foarte proastă", cu cancer şi alte boli care îi răvăşesc corpul.

"Domnul Putin se află într-o stare psihologică şi fizică foarte proastă şi este foarte bolnav", a spus el la vremea aceea.

La începutul lunii mai, şeful spionajului a avertizat că războiul nu se va încheia până când Putin nu va muri. General-maior Budanov a declarat că liderul rus şi-a semnat efectiv condamnarea la moarte prin faptul că a ordonat trupelor sale să intre în Ucraina.

Prezicând cu îndrăzneală o victorie ucraineană, dar avertizând în acelaşi timp că se apropie o mobilizare în masă în Rusia, general-maior Budanov a lansat această ameninţare voalată.

"Să-i lăsăm o cale de retragere este una dintre strategii, dar este aproape nerealistă. El este un criminal de război pentru întreaga lume. Acesta este sfârşitul lui, s-a împins singur într-o fundătură. Nu vă faceţi griji, Ucraina va câştiga", a declarat el pentru Noua Voce a Ucrainei când a fost întrebat dacă Putin va supravieţui războiului.

Şeful Direcţiei Serviciilor de Informaţii nu a vrut să se pronunţe asupra modului în care despotul va fi înlăturat sau asasinat, dar a prezis că viitorul Rusiei s-ar putea desfăşura într-unul din două moduri.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe