Putin autorizează achiziţionarea de către Rosbank a activelor Societe Generale din Rusia

BRD - Groupe Societe Generale.
BRD - Groupe Societe Generale. (STEPHANE DE SAKUTIN / AFP / Getty Images)

Preşedintele rus Vladimir Putin a semnat, duminică, un decret care deschide calea pentru ca Rosbank să achiziţioneze participaţii în companii ruseşti importante deţinute de Societe Generale, potrivit Reuters.

Decretul prevede că Rosbank va putea cumpăra participaţiile deţinute de SocGen la producători de energie precum Rosneft şi Gazprom, la companii din domeniul metalurgiei, inclusiv Norilsk Nickel şi Severstal, precum şi la alte firme ruseşti de top.

Societe Generale a refuzat să comenteze. Banca avea o expunere de 22,4 miliarde de euro în Rusia la sfârşitul lunii iunie 2021, potrivit datelor Autorităţii Bancare Europene (ABE).

Companiile din aşa-numitele ţări "neprietenoase" - cele care au anunţat sancţiuni împotriva Rusiei în urma deciziei Kremlinului de a trimite trupe în Ucraina în februarie 2022 - au nevoie de o dispensă specială din partea Moscovei pentru tranzacţiile care implică active ruseşti.

Agenţia de presă Interfax a precizat că participaţiile separate ale SocGen în companiile ruseşti sunt relativ mici, de exemplu, 0,04% în Gazprom şi 0,02% în Alrosa, cea mai mare companie producătoare de diamante din lume.

Cu toate acestea, valoarea combinată a activelor avute în vedere este de "miliarde de ruble".

Societe Generale s-a retras din Rusia şi a încheiat vânzarea unităţii sale locale Rosbank către grupul Interros, o firmă legată de oligarhul rus Vladimir Potanin, în mai 2022.

Putin a declarat că sancţiunile occidentale sunt o declaraţie de război economic împotriva Rusiei.

Sute de miliarde de dolari din activele statului rus au fost îngheţate în Occident, precum şi activele unor oameni de afaceri şi investitori ruşi. Anul trecut, Germania a preluat controlul rafinăriei de petrol Schwedt, deţinută pe atunci de ruşi, care furnizează 90% din combustibilul pentru Berlin.

În acelaşi timp, antreprenorii ruşi au preluat controlul unor active occidentale importante din Rusia, inclusiv al celor opt fabrici de bere ale Carlsberg şi al întreprinderilor Danone.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe