Putin confiscă participaţiile de miliarde de dolari ale OMV şi Wintershall în întreprinderi ruseşti

Sigla OMV
Sigla OMV (Screenshot - X)

Wintershall Dea din Germania şi OMV din Austria sunt deposedate de participaţiile lor de mai multe miliarde de dolari în societăţi mixte care dezvoltă proiecte de gaze naturale în Rusia, în baza unui decret al lui Vladimir Putin, potrivit oilprice.com.

Preşedintele rus a semnat un decret prin care a ordonat ca acţiunile celor două companii energetice occidentale în zăcământul Iujno-Russkoie şi în proiectele Achimov din zona arctică a Rusiei să fie transferate unor firme ruseşti nou înfiinţate. OMV, compania germană BASF şi societatea sa mixtă cu LetterOne, Wintershall Dea, deţineau participaţii minoritare în dezvoltarea câmpului Iujno-Russkoie.

Potrivit decretului lui Putin, niciunul dintre acordurile corporative care au fost în vigoare până în prezent nu mai este valabil.

Măsura face parte din eforturile Rusiei de a-şi proteja interesele naţionale "pe fondul acţiunilor ilegale şi neprietenoase ale Occidentului în legătură cu activele ruseşti", potrivit decretului citat.

Wintershall Dea se află în proces de renunţare la operaţiunile din Rusia, în timp ce OMV şi-a anunţat ieşirea anul trecut.

Comentând ultimul decret al lui Putin, un purtător de cuvânt al Wintershall Dea a declarat pentru Reuters, într-un răspuns scris la întrebări, că "decretul prezidenţial este o nouă confirmare: Rusia nu mai este un partener economic de încredere şi este imprevizibilă - din toate punctele de vedere".

BASF a declarat, miercuri, că a aflat din presă despre ordinul de confiscare a activelor şi că se află în proces de analiză a tuturor faptelor.

OMV şi Wintershall Dea nu sunt primele mari companii occidentale de petrol şi gaze naturale ale căror active ruseşti au fost transferate unor entităţi ruseşti nou create. Anul trecut, un decret al lui Putin a stipulat că o companie rusă de stat nou înfiinţată va prelua drepturile şi obligaţiile Sakhalin Energy Investment Co., societatea mixtă care gestionează proiectul de petrol şi gaze Sakhalin-2.

Shell şi japonezii Mitsui şi Mitsubishi au fost acţionari minoritari la Sakhalin Energy Investment Co, al cărei acţionar principal este Gazprom. Shell anunţase deja că se retrage din Rusia din cauza invaziei din Ucraina înaintea emiterii decretului.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe