Putin interzice exporturile de benzină pentru ca Rusia să nu rămână fără combustibil

.
. (Miguel Villagran / Getty Images)

Kremlinul a anunţat interzicerea timp de şase luni a exporturilor de benzină, după ce atacurile ucrainene asupra rafinăriilor ruseşti au făcut ca regimul lui Vladimir Putin să se chinuie să satisfacă cererea internă, informează The Telegraph.

Interdicţia, care intră în vigoare la 1 martie, a fost confirmată de un purtător de cuvânt al vicepremierului Alexander Novak, care a declarat că acest lucru va permite "întreţinerea planificată" a rafinăriilor.

Aceasta vine în urma atacurilor cu drone ucrainene asupra instalaţiilor ruseşti din ultimele luni, care au afectat capacitatea ţării de a rafina ţiţeiul în produse utilizabile precum benzina şi motorina.

Rusia a impus anterior o interdicţie similară între septembrie şi noiembrie anul trecut pentru a face faţă preţurilor interne ridicate şi penuriei.

Atunci, doar patru state ex-sovietice - Bielorusia, Kazahstan, Armenia şi Kârgâzstan - au fost exceptate. De data aceasta, mai mulţi vecini ruşi vor fi scutiţi, inclusiv Mongolia, Uzbekistan şi două regiuni separatiste din Georgia susţinute de Rusia: Osetia de Sud şi Abhazia.

Petrolul, produsele petroliere şi gazele naturale sunt de departe cel mai mare export al Rusiei şi reprezintă o sursă majoră de venit pentru economia de război a Kremlinului.

Putin a colaborat cu Arabia Saudită, cel mai mare exportator de petrol din lume, pentru a menţine preţurile la un nivel ridicat, ca parte a grupului mai larg OPEC, care include cartelul OPEC al naţiunilor producătoare de petrol şi aliaţii săi cheie.

Rusia îşi reduce deja în mod voluntar exporturile de petrol şi combustibil cu 500.000 de barili pe zi în primul trimestru, ca parte a eforturilor OPEC de a susţine preţurile.

Principalii producători de benzină din Rusia anul trecut au fost rafinăria Omsk a Gazprom Neft, rafinăria de petrol NORSI a Lukoil din Nijni Novgorod şi rafinăria Riazan a Rosneft.

Rusia a produs 43,9 milioane de tone de benzină în 2023 şi a exportat aproximativ 5,8 milioane de tone, adică aproximativ 13% din producţia sa.

Cei mai mari importatori de benzină rusească sunt în principal ţările africane, inclusiv Nigeria, Libia şi Tunisia. Emiratele Arabe Unite sunt, de asemenea, un partener comercial cheie.

Rusia şi Ucraina şi-au vizat reciproc infrastructura energetică în încercarea de a perturba liniile de aprovizionare şi logistica.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe