Putin: Moldova e una dintre cele mai sărace ţări din Europa. Dacă au bani în plus, să-şi cumpere resurse energetice scumpe

Vladimir Putin, preşedintele Federaţiei Ruse
Vladimir Putin, preşedintele Federaţiei Ruse (Captură ecran)

Dacă Moldova – cea mai săracă ţară din Europa, are bani în plus, pentru resurse energetice mai scumpe şi vrea să meargă pe exemplul Germaniei, atunci nu are decât să facă acest lucru, a declarat preşedintele Federaţiei Ruse, Vladimir Putin, la marea sa conferinţă de presă anuală. Ulterior Putin s-a „corectat”, menţionând că Moldova era până nu demult cea mai săracă ţară din Europa, acum acest „loc onorabil” fiind ocupat de Ucraina – ţară în care ruşii duc un război brutal de aproape doi ani, iar unii dintre militarii trimişi pe front spun că nu ştiu nici măcar pentru ce luptă.

„Moldova este una dintre cele mai sărace ţări din Europa. Nu demult era cea mai săracă ţară din Europa. Acum, Ucraina a luat acest loc ʻonorabilʼ. Dar dacă cea mai săracă ţară din Europa, primind de la noi, să zicem, aceleaşi resurse energetice la preţuri destul de mici, vrea să urmeze exemplul Germaniei care primeşte acum resurse energetice din Statele Unite cu 30 la sută mai scumpe decât primea înainte de la Federaţia Rusă - mă rog, dacă au bani în plus, nu au decât să facă aşa”, a afirmat liderul de la Kremlin.

De menţionat este că Republica Moldova exportă, în ultima perioadă, tot mai multe produse în Uniunea Europeană, după ce Consiliul Uniunii Europene a aprobat, în iulie 2022, regulamentul care prevede majorarea volumelor exportate fără taxe în zona de liber schimb aprofundată şi cuprinzătoare UE-Moldova (DCFTA) pentru mai multe produse agricole moldoveneşti.

Între timp, Federaţia Rusă a instituit embargo pe fructele şi legumele moldoveneşti, de mai multe ori chiar. Chiar şi aşa, Putin afirmă că piaţa agricolă rusă ar fi „folosită destul de activ de către producătorii agricoli din Moldova”, doar că, în ultima perioadă, aceştia nu ar mai dori să exporte în Rusia.

„Dacă nu vor, nici nu e nevoie. Unde vor merge moldovenii cu aceste produse?”, s-a întrebat cu un aer batjocoritor Putin.

În context, preşedintele rus a ţinut să se refere şi la decizia autorităţilor de la Chişinău de a retrage Republica Moldova din Acordul privind Adunarea Interparlamentară a Comunităţii Statelor Independente, punctând că, la un moment dat, au declarat că renunţă la gazul rusesc şi nu au renunţat.

„La un moment dat au spus că ne refuză gazul, dar, de fapt, nu au refuzat. Lasă-i să facă ce vor. Pentru noi, prezenţa în CSI a acestei ţări nu are mare valoare, dar suntem pregătiţi, nu renunţăm, nu alungăm pe nimeni, dacă vor să muncească - suntem fericiţi, poftim. Dacă nu vor, este alegerea lor”, a adăugat Putin.

Menţionăm că la finele toamnei, ministrul Energiei de la Chişinău, Victor Parlicov, a precizat pentru presă că Republica Moldova nu a fost niciodată mai bine pregătită de iarnă ca în acest an, amintind totodată despre iarna trecută când Federaţia Rusă, în timp ce bombarda infrastructura energetică a Ucrainei, de care depinde şi Moldova, şantaja energetic Chişinăul, anunţând că va lăsa moldovenii fără gaze naturale în plină iarnă.

Mai mult decât atât, în prezent, toată cantitatea de gaze naturale care vine de la Gazprom, indiferent de preţ, este direcţionată de către Chişinău în stânga Nistrului, iar dreapta Nistrului nu depinde de gazul rusesc.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe