Putin recunoaşte că "islamiştii radicali" au fost autorii masacrului de la Moscova, dar dă în continuare vina pe Ucraina

Vladimir Putin
Vladimir Putin (Getty Images *)

Preşedintele rus Vladimir Putin a recunoscut luni că "islamiştii radicali" s-au aflat în spatele masacrului în care au fost ucise aproape 140 de persoane, într-o sală de concerte din Moscova, vinerea trecută, dar a susţinut în continuare că Ucraina a fost mâna ascunsă din spatele atacului terorist.

"Întrebarea care se pune este cine beneficiază de pe urma acestui lucru? Ştim prin mâna cui a fost comisă crima împotriva Rusiei şi a poporului său. Dar ce ne interesează pe noi este cine a ordonat-o", a declarat Putin la Kremlin, în timpul unei videoconferinţe cu liderii forţelor de securitate ale Rusiei.

Patru atacatori au luat cu asalt Crocus City Mall din Moscova vinerea trecută, trăgând focuri de armă asupra a sute de persoane venite acolo să vadă trupa rock din epoca sovietică Picnic, acesta fiind cel mai mortal atac ce a avut loc în Rusia în ultimele două decenii. Bilanţul victimelor a ajuns luni la 139 de morţi, a declarat Alexander Bastrikin, preşedintele Comitetului de Investigaţii.

Citiți și Suspecţii atacului terorist de la Moscova au fost aduşi în faţa instanţei. Unul dintre ei era literalmente inconştient

Comentariul lui Putin despre "islamiştii radicali" a fost prima recunoaştere după ce Statele Unite - şi luni, Franţei -, au spus de când a avut loc măcelul că ISIS-Khorasan, o ramură cu sediul în Afganistan a mişcării ultraviolente care a încercat să cucerească Siria şi Irakul în urmă cu un deceniu, a fost în spatele atacului şi a revendicat responsabilitatea.

Franţa se alătură Statelor Unite în a acuza Statul Islamic

"Informaţiile de care dispunem [...] precum şi principalii noştri parteneri indică într-adevăr că o entitate a Statului Islamic a fost cea care a instigat acest atac. Acest grup a încercat, de asemenea, să comită mai multe acţiuni pe teritoriul nostru", a declarat preşedintele francez Emmanuel Macron presei în cadrul unei vizite în America de Sud.

Luptătorii loiali grupării teroriste Statul Islamic au masacrat 90 de persoane într-o sală de concerte din Paris în noiembrie 2015, când, în timpul nopţii, au avut loc atacuri coordonate în tot oraşul, fiind ucise 130 de persoane.

Citiți și Televiziunea rusă a difuzat imagini de la reţinerea şi interogatoriul suspecţilor în atacul de la Moscova

La 7 martie, Ambasada SUA la Moscova a avertizat cu privire la o posibilă repetare a măcelului de la Paris, într-un avertisment public în care a anunţat că "monitorizează rapoartele conform cărora extremiştii au planuri iminente de a viza adunări mari în Moscova, care să includă concerte [...]".

Două săptămâni mai târziu, ucigaşii au acţionat.

"Unii au crezut că a fost un fel de efect special. Apoi am văzut cu ochii mei cum oamenii cădeau şi au început focurile de armă automată", a declarat, pentru Reuters, un martor - Anastasia Rodionova.

Citiți și Atacul de la Crocus City Mall de lângă Moscova. Ce se ştie deocamdată despre tragicul incident

Rusia acuză în continuare Ucraina. Zelenski îl atacă pe Putin şi "alte scursuri"

Într-un discurs televizat sâmbătă, liderul rus a declarat că 11 persoane au fost reţinute, inclusiv cei patru bărbaţi înarmaţi.

"Au încercat să se ascundă şi s-au deplasat spre Ucraina, unde, potrivit datelor preliminare, le-a fost pregătită o fereastră pe partea ucraineană pentru a trece frontiera de stat", a spus el.

Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski, ale cărui trupe luptă pentru a expulza forţele ruse după mai bine de doi ani de la invazia Moscovei, a respins această sugestie.

"Ceea ce s-a întâmplat ieri la Moscova este evident, iar Putin şi alte scursuri încearcă să transfere vina către altcineva. Metodele lor sunt întotdeauna aceleaşi", a ripostat el.

Citiți și Atacul de la Crocus Mall. Ministerul de Externe din Tadjikistan neagă informaţiile privind implicarea cetăţenilor săi

Semne de tortură

Cei patru suspecţi de împuşcături au apărut luni în faţa unui tribunal din Moscova. Videoclipuri neverificate ale interogatoriilor lor au circulat pe reţelele de socializare. Unul dintre suspecţi a fost arătat cu o parte din ureche tăiată şi băgată în gură.

Purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, nu a răspuns când un reporter l-a întrebat despre tratamentul aplicat deţinuţilor.

În ciuda avertismentului american, Putin a arătat cu degetul spre Kiev în ceea ce priveşte masacrul de vineri.

Citiți și Putin promite să se răzbune pentru atacul din Moscova şi arată cu degetul spre Ucraina, după ce 11 "terorişti" ar fi fost capturaţi

America se ocupă de interferenţe, spune Putin

"Ştim că această crimă a fost comisă de islamişti radicali. Lumea islamică însăşi a luptat împotriva acestei ideologii timp de secole", a declarat el.

Putin a acuzat apoi SUA că "utilizează diferite canale pentru a încerca să-şi convingă sateliţii şi alte ţări ale lumii că, potrivit serviciilor sale de informaţii, se presupune că nu există niciun semn de implicare a Kievului în atacul terorist de la Moscova, că atacul terorist mortal a fost comis de adepţii Islamului, membri ai ISIS, o organizaţie interzisă în Rusia".

"Această atrocitate poate fi doar o verigă dintr-o serie întreagă de încercări ale celor care se află în război cu ţara noastră din 2014 prin mâinile regimului neonazist de la Kiev", a susţinut el.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe