R.Moldova împrumută bani de la chinezi pentru reabilitarea drumurilor

Epoch Times Staff
12.02.2012

Guvernul a aprobat recent iniţierea negocierilor asupra Acordului privind un împrumut de 65,4 milioane de dolari americani de la Banca de Import-Export a Republicii Chineze, relatează timpul.md.

China va acorda Republicii Moldova un credit substanţial pentru reabilitarea completă a doua porţiuni de drum din ţară. Este vorba de 39 km din şoseaua Chişinău-Hânceşti-Cimişlia-Basarabeasca, care va avea două benzi pentru două sensuri şi 9 km din drumul Chişinău-Dubăsari, cu patru benzi în două sensuri.

Ministrul Finanţelor, Veaceslav Negruţă a menţionat că lucrările de reabilitare, care vor dura 2,5 ani, prevăd extinderea drumurilor, construcţia unui pod de trecere cu o lungime de 42 de metri, reconstrucţia a 28 de poduri existente şi construcţia şi reabilitarea a 116 canale de scurgere şi şanţuri de drenaj.

Creditul va fi oferit pentru 20 ani, cu o perioadă de graţie de cinci ani, cu o rată a dobânzii de 2 procente. Chinezii însă impun condiţia ca cel puţin 50 la sută din materialele de construcţii necesare să fie importate din China.

Acordul de împrumut va fi negociat de un grup format din cinci persoane: ministrul Finanţelor, Veaceslav Negruţă, viceministrul Transporturilor, Boris Gherasim, ambsadorul R. Moldova în China, Anatol Urecheanu, directorul Direcţiei generae datorii publice din cadrul Ministerului Fiananţelor, Elena Matveevna şi şeful Direcţiei politici, planificare strategică şi asistenţă externă din cadrul Cancelariei de Stat, Dumitru Alaiba.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor