Radio israelian: Netanyahu suspendă orice noi construcţii de colonizare

Premierul israelian Benjamin Netanyahu. (GALI TIBBON / AFP / Getty Images)
Epoch Times România
08.05.2013

Army Radio din Israel a declarat că prim-ministrul Benjamin Netanyahu a oprit aprobarea pentru noi construcţii în coloniile din Cisiordania, acest lucru putând fi considerat ca o încercare de a reporni negocierile de pace cu palestinienii, potrivit unui raport VOA.

Biroul lui Netanyahu nu a confirmat suspendarea construcţiilor, el aflându-se marţi în Shanghai ca parte a unei vizite oficiale în China. Raportul Army Radio a declarat că primul-ministru israelian a ordonat suspendarea în cadrul unei întâlniri cu ministrul locuinţelor înainte de a pleca în călătoria sa.

Preşedintele palestinian Mahmoud Abbas, care a fost în China în această săptămână într-o vizită separată, a refuzat mult timp să reînceapă negocierile cu Israelul până când acesta nu opreşte toată activitatea de colonizare în Cisiordania şi Ierusalimul de Est. Palestinienii revendică aceste zone pentru statul lor independent.

Grupul israelian de monitorizare anti-colonizare, Peace Now, a declarat că guvernul nu a emis noi licitaţii pentru locuinţe în Cisiordania de mai multe luni. Acesta a spus că proiectele de construcţii aprobate în prealabil au continuat.

Nu este clar dacă suspendarea aparentă se aplică şi cartierelor evreieşti din Ierusalimul de Est, pe care Israelul îl consideră o parte a capitalei sale.

Când Netanyahu se pregătea ca să zboare miercuri la Beijing pentru discuţii cu preşedintele chinez Xi Jinping, preşedintele palestinian Abbas părăsea capitala chineză marţi, după ce s-a întâlnit cu Xi în ziua precedentă.

Agenţia oficială chineză de ştiri Xinhua a relatat că Xi i-a spus lui Abbas că Israelul şi palestinienii ar trebui să "arate înţelegere reciprocă şi să se întâlnească la jumătatea drumului."

Aceasta a raportat că preşedintele chinez consideră că negocierile ar trebui să conducă la un stat palestinian independent şi la respectarea deplină a ceea ce el a numit problemele legitime de securitate ale Israelului şi dreptul său de a exista.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor