Radiografia momentului: Peste jumătate dintre părinţii români care lucrează în străinătate nu ajung acasă de Paşte

(Pixabay.com)
Andrei Popescu
29.04.2024

Mai mult de jumătate - 55% - dintre părinţii care lucrează în străinătate nu vor petrece Paştele în ţară, alături de copiii lor, arată datele unui studiu naţional realizat de Salvaţi Copiii România. Conform studiului, peste 500.000 de copii din România au cel puţin un părinte plecat să muncească în altă ţară, relatează HotNews.ro.

Studiul, realizat în 2022 şi care a analizat situaţia copiilor cu părinţii plecaţi la muncă în străinătate, arată că 13,8% dintre copiii din România - 536.000 de copii - au avut în perioada iunie 2021 - iunie 2022 unul sau ambii părinţi plecaţi la muncă în străinătate.

Estimările au avut la bază volumul calculat la nivel naţional, reprezentativitatea selecţiei în plan regional depăşind marja de eroare a eşantionului total.

Datele mai arată că aproximativ 55% dintre părinţii care lucrează peste graniţă nu vor petrece Paştele în ţară, alături de copiii lor, în vreme ce 39% spun că vor veni acasă pentru Paşte, iar 6% nu erau încă decişi cu privire la venirea în ţară.

În ceea ce priveşte motivele pentru care părinţii nu pot veni, cel mai des menţionate au fost lipsa banilor alocaţi drumului până în România şi faptul că nu reuşesc să îşi ia concediu/zile libere în această perioadă.

“Pentru copiii ai căror părinţi sunt nevoiţi să muncească în alte ţări, sărbătorile sunt grele, atunci când părinţii nu reuşesc să vină acasă. Sentimentul de singurătate este acutizat în astfel de momente şi de aceea este vital ca legătura cu părinţii să fie păstrată, chiar şi de la distanţă. Sunt consecinţe emoţionale, dar şi sociale ale acestui fenomen atât de specific ţării noastre”, a declarat Gabriela Alexandrescu, preşedinte executiv Salvaţi Copiii România.

Totodată, Salvaţi Copiii România susţine că va extinde programul de suport pentru copiii rămaşi singuri acasă în urma migraţiei economice a părinţilor, program care a oferit sprijin pentru peste 25.600 de copii şi adulţi, prin activităţi de conectare părinţi - copii, derulate atât în centrele locale Salvaţi Copiii, cât şi în peste 60 de şcoli partenere.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor