Radiografia momentului: România pe ultimul loc în UE la capitolul digitalizare

(YouTube Screenshot)
Andrei Popescu
30.04.2024

Un nou raport Eurostat, publicat luni, arată că România ocupă ultima poziţie în rândul statelor UE la capitolul digitalizare, în condiţiile în care doar 27,7% dintre cetăţeni au competenţe digitale de bază sau peste acest nivel, relatează defapt.ro.

“Conform obiectivului UE, cel puţin 80% din toţi adulţii ar trebui să aibă competenţe digitale de bază până în 2030. Pentru a avea competenţe digitale generale de bază, oamenii trebuie să ştie cum să facă cel puţin o activitate în cinci domenii de competenţă diferite”, se arată în raport.

Conform raportului, în 2023, doar 56% dintre cetăţeni aveau competenţe digitale de bază sau peste cele de bază. Ponderea persoanelor cu competenţe digitale de bază sau peste nivelul de bază în 2023 era cea mai mare în Olanda (83%), Finlanda (82%), Irlanda (73%), Danemarca (70%) şi Cehia (69%).

În România, doar 27,7% din populaţie îndeplinea acest criteriu, penultimul loc aparţinând Bulgariei (35,5%), în timp ce antepenultima poziţie fiind ocupată de Polonia cu 44,3%.

De asemenea, datele mai arată că România era pe penultimul loc în UE în ceea ce priveşte numărul specialiştilor ICT (tehnologii ale informaţiei şi comunicaţiilor) angajaţi în companii (doar 2,6%) şi pe penultimul loc în ceea ce priveşte utilizarea AI (inteligenţă artificială).

“În 2023, 45% dintre cetăţenii UE care au utilizat internetul în ultimele 12 luni l-au folosit pentru a obţine informaţii de pe site-urile autorităţilor publice, de exemplu despre servicii, prestaţii, drepturi, legi şi ore de funcţionare. Această proporţie variază considerabil între ţările UE. În 16 ţări din UE, peste 50% dintre persoane au folosit astfel de site-uri web pentru a obţine informaţii, Finlanda (83%), Danemarca (73%) şi Suedia (71%) fiind în fruntea grupului”, a mai precizat Eurostat în raportul său.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor