Raeţchi: Există riscul ca niciun producător român să nu poată participa la programul de modernizare a Armatei

Pe fondul instabilităţii politice în conducerea Apărării, există riscul ca niciun producător român să nu poată participa la programul de modernizare a Armatei în valoare de 9,3 miliarde de euro, a tras un semnal de alarmă deputatul Ovidiu Raeţchi.
Ovidiu Raeţchi
Ovidiu Raeţchi (Eugen Horoiu/Epoch Times)

Vicepreşedintele Comisiei de Apărare, deputatul PNL Ovidiu Raeţchi, a atras atenţia asupra faptului că, la ora actuală, conform prevederilor legale, niciun producător din România nu este înscris în Registrul Unic al operatorilor din industria naţională de apărare - care permite participarea la proiectele pentru dotarea Armatei - şi că, pe fondul instabilităţii politice de la conducerea ministerului Apărării, există riscul ca niciun producător român să nu poată participa la programul de modernizare a Armatei, în valoare de 9,3 miliarde de euro.

"Potrivit unei sesizări transmise de către PATROMIL - asociaţie care reuneşte interesele a mai mult de 40 de producători români de tehnică militară şi 200 de colaboratori şi furnizori în mod indirect - niciun producător din România nu este înscris încă în Registrul Unic al operatorilor în industria naţională de apărare şi nu poate participa la programul de modernizare a Armatei în valoare de 9,3 miliarde de euro. Motivul principal care nu a permis soluţionarea legislativă a problemei este instabilitatea politică de la conducerea ministerului Apărării, în condiţiile în care în decurs de un an au fost schimbaţi nu mai puţin de 3 miniştri.

În contextul demarării celor 8 programe naţionale de modernizare a Armatei Române, este vital ca Guvernul să rezolve problema achiziţiilor publice în domeniul apărării, astfel încât industria naţională de apărare să beneficieze de o şansă egală, reală, de renaştere. În mod evident, multe programe de top pe care le avem în vedere solicită o expertiză occidentală - sunt domenii pentru care nu suntem încă pregătiţi. Dar o serie de elemente conexe, de întreţinere, vizând componente, muniţie pot fi în ţară, ridicând din nou, progresiv, nivelul tehnologic al industriei naţionale şi asigurând locuri de muncă. Însă, având în vedere procedurile birocratice necesare înscrierii în Registrul Unic al operatorilor din industria naţională de apărare, care se aplică doar producătorilor români, acest obiectiv este în pericol. Şi e datoria mea să trag public un semnal de alarmă", a declarat Raeţchi.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Interne