Rapoartele de "spălare" ale lui Tobă şi Pandele au căzut la vot. Acuzaţiile de plagiat vor fi reanalizate

Consiliul Naţional de Atestare a Titlurilor, Diplomelor şi Certificatelor Universitare (CNATDCU) a respins rapoartele prin care au fost "spălaţi" de acuzaţia de plagiat fostul ministru Petre Tobă şi primarul Florentin Pandele.
Petre Tobă
Petre Tobă (Mihuţ Savu / Epoch Times)

Consiliul General al CNATDCU a respins cele două rapoarte de "spălare" ale lui "Apud" Tobă şi Florentin Pandele de acuzaţiile de plagiat, a anunţat miercuri, pe contul său de Facebook, jurnalista Emilia Şercan.

"Va fi desemnată o nouă comisie care va reanaliza sesizările de plagiat. Sper ca noua comisie să nu fie lovită de incompatibilitate", a adăugat jurnalista.

În urma votului, s-au înregistrat 29 de voturi pentru respingerea rapoartelor, două voturi pentru acceptarea lor şi 2 abţineri. În acelaşi timp, s-a decis, aproape în unanimitate, ca preşedintele CNATDCU să numească o nouă comisie din exteriorul Consiliului General care să dea un verdict final pe marginea acuzaţiilor de plagiat supuse controlului instituţiei.

"Cele două rapoarte sunt incomplete, pe alocuri superficiale, argumentele prezentate nu sunt concludente şi, din păcate, cu contradicţii care generează confuzii periculoase pentru etica cercetării ştiinţifice. De pildă, se recunoaşte că anumite pasaje şi propoziţii, pagini, sunt preluate din alte surse, dar nu sunt recunoscute ca plagiat. Unele concluzii pot fi periculoase pentru buna funcţionare a instituţiei doctoratului la noi în ţară", a declarat vicepreşedintele CNATDCU Marius Andruh, citat de Hotnews.ro.

Nu demult, o comisie din cadrul Consiliului Naţional de Atestare a Titlurilor, Diplomelor şi Certificatelor Universitare a stabilit că fostul ministru de Interne, Petre Tobă, nu şi-a plagiat teza de doctorat. Motivele invocate de specialişti au stârnit un val de nemulţumire în spaţiul public, comisia fiind acuzată că a făcut flick-flack-uri cu logica şi bunul-simţ.

O situaţie similară a avut loc şi în cazul primarului din Voluntari, Florentin Pandele, soţul Gabrielei Firea, care a fost la rândul său spălat de acuzaţia de plagiat care îl viza.

În ambele situaţii, comisiile au recomandat Consiliului General al CNATDCU păstrarea titlului de doctor, însă, după cum se poate constata, forul suprem al instituţiei nu a împărtăşit această opinie şi a solicitat reanalizarea celor două cazuri.