Raport: Rusia are o flotă de nave de spionaj lângă coasta britanică

Rusia are o flotă de nave de spionaj lângă coasta britanică.
Rusia are o flotă de nave de spionaj lângă coasta britanică. (Captură Foto)

Rusia are lângă coasta de est a Marii Britanii o flotă de ambarcaţiuni de pescuit transformate în nave de spionaj, care sunt echipate cu aparatură pentru colectarea de informaţii, a raportat publicaţia britanică Daily Mail, citând un comandant britanic senior pensionat.

“Acestea sunt nişte traulere foarte capabile. Există o mulţime de lucruri pe care ruşii doresc să le ştie şi pe care vor încerca să le afle”, a fost citat amiralul pensionat West, Lord Spithead, ca afirmând. El a adăugat că acele traulere au fost folosite pentru a obţine informaţii despre rachetele nucleare şi navele de luptă britanice.

Ambarcaţiunile ruse pot intercepta transmisiunile până la o distanţă de 320 km şi pot de asemenea să monitorizeze bazele aeriene pentru a alerta avioanele de luptă ruseşti care zboară în apropierea spaţiului aerian britanic, în cazul în care echipele de intervenţie sunt pregătite să răspundă, conform raportului.

Publicaţia britanică a citat o altă sursă militară senioară ca afirmând că respectivele ambarcaţiuni de pescuit ajută bombardierele ruseşti văzute zburând lângă coasta de est a Marii Britanii şi sudul îndepărtat, lângă comitatul Cornwall.

“Deşi arată ca nişte ambarcaţiuni de pescuit, totuşi ele sunt dotate cu aparate electronice şi nu îşi ascund prezenţa. Tot ceea ce doresc ele este să stea în zonă şi să testeze timpii de reacţie şi să intercepteze comunicaţiile”, a fost citată acea sursă militară nenumită.

O astfel de ambarcaţiune a fost zărită în vestul Scotiei, unde NATO va desfăşura luna viitoare un exerciţiu militar, conform Daily Mail.

În plus, Rusia şi-a plasat în stare de alertă deplină Flota Nordică şi a desfăşurat un exerciţiu naval la scara mare, într-un spectacol de forţă aparent menit să împiedice un exerciţiu militar al NATO în Norvegia.

În noaptea de marţi spre miercuri avioanele spaniole Eurofighter Typhoon au fost ridicate de la sol în nordul Estoniei pentru a escorta şapte avioane militare ruseşti, inclusiv patru SU-27, conform ERR News.

Alar Laats, purtătorul de cuvânt al forţelor aeriene estone, a declarat că incidentul nu a fost unul neobişnuit, avioanele NATO fiind trimise de fiecare dată când o aeronavă fără plan de zbor şi fără transponder funcţional zboară aproape de ţările NATO. Avioanele civile sunt obligate să trimită planurile de zbor, să îşi activeze transponderele şi să comunice cu controlorii de trafic aerian, dar cele militare nu sunt supuse aceloraşi constrângeri, conform Mediafax.

Mai mult, în această săptămână, armata letonă a declarat că a detectat cel puţin două submarine ruseşti la graniţa apelor sale teritoriale. Letonia şi Lituania au declarat miercuri că avioanele de luptă ale NATO au interceptat 6 avioane ruseşti care au zburat deasupra Mării Baltice.

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, dând un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Externe