Războiul din Fâşia Gaza. Iranul cheamă ţările islamice şi arabe să lupte împotriva Israelului

Preşedintele iranian Ebrahim Raisi
Preşedintele iranian Ebrahim Raisi (Youtube - captură ecran)

După ce Hamas a masacrat 1.300 de persoane în atacul asupra Israelului, Raisi l-a sunat pe omologul său sirian, îndemnând la o cooperare rapidă împotriva "regimului sionist" şi a "genocidului" palestinienilor, potrivit Times of Israel.

Preşedintele iranian Ebrahim Raisi a cerut ţărilor islamice şi arabe să coopereze în confruntarea cu Israelul, în timp ce acesta din urmă duce un război împotriva Hamas, într-un conflict declanşat de un atac şocant devastator al grupării teroriste palestiniene.

În timpul atacului din weekend al Hamas, cel puţin 1.500 de terorişti au trecut graniţa în Israel din Fâşia Gaza cu vehicule, pe calea aerului şi pe mare, ucigând 1.300 de persoane şi luând ostatici 150 de persoane de toate vârstele, acoperiţi de o ploaie de 5.000 de rachete trase asupra oraşelor israeliene.

Marea majoritate a celor ucişi în timp ce oamenii înarmaţi au luat cu asalt comunităţile de la graniţă erau civili, bărbaţi, femei, copii şi bebeluşi. Familii întregi au fost executate în casele lor şi, în unele locuri, teroriştii palestinieni şi-au mutilat victimele.

Israelul a ripostat cu artilerie şi lovituri aeriene, iar oficialii Ministerului Sănătăţii, controlat de Hamas, estimează că peste 1.100 de palestinieni au fost ucişi. Israelul afirmă că vizează infrastructura teroristă şi toate zonele în care Hamas operează sau se ascunde, emiţând în acelaşi timp avertismente pentru evacuarea civililor din regiunile pe care intenţionează să le atace.

"Astăzi, toate ţările islamice şi arabe şi toate popoarele libere din lume trebuie să ajungă la o convergenţă şi o cooperare serioasă pe calea opririi crimelor regimului sionist împotriva naţiunii palestiniene asuprite", i-a spus Raisi omologului său sirian Bashar Assad, într-o convorbire telefonică miercuri.

Raisi a declarat că, pentru a opri "genocidul palestinienilor de către sionişti", Iranul se va coordona cu ţările islamice "cât mai curând posibil", a anunţat joi site-ul preşedinţiei iraniene.

Iranul, care susţine Hamas, a sărbătorit sâmbătă atacul din Israel, dar a insistat că nu a fost implicat în el. Statele Unite au avertizat Iranul împotriva oricărei intervenţii militare în lupte.

În timpul convorbirii sale cu Assad, Raisi a atacat, de asemenea, ţările arabe care au normalizat recent sau sunt în discuţii pentru a stabili legături cu Israelul.

"Astăzi, toţi cei care şi-au făcut publice relaţiile cu regimul sionist sub pretextul apărării drepturilor palestinienilor au fost dezonoraţi şi s-a dovedit întregii lumi că regimul sionist este în cea mai slabă stare a sa", a declarat Raisi.

În timpul convorbirii, Assad a subliniat, de asemenea, "necesitatea unei acţiuni rapide la nivel arab şi islamic pentru a proteja poporul palestinian, în special în Fâşia Gaza, şi pentru a opri raidurile israeliene care vizează copiii şi femeile".

Iranul este un aliat cheie al Siriei şi a sprijinit regimul de la Damasc cu asistenţă militară în timp ce acesta a pus capăt unui război civil prelungit, în urma căruia se estimează că şi-au pierdut viaţa peste 300.000 de civili.

Miercuri, Raisi l-a sunat pe prinţul moştenitor Mohammed Bin Salman, conducătorul de facto al Arabiei Saudite, pentru a discuta despre războiul dintre Israel şi Hamas.

Bin Salman i-ar fi spus lui Raisi că este în dialog cu comunitatea internaţională pentru a detensiona situaţia.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe