"Războiul împotriva lupilor". O regiune siberiană a anunţat o vânătoare masivă de lupi

Jack Phillips
09.01.2013

Într-o zonă siberiană îndepărtată s-a pus o recompensă pe lupi, după ce animalele de pradă au ucis zeci de cai şi reni.

Republica Sakha, o zonă nord-estică vastă de dimensiunea Indiei, dar slab populă, a declarat recent stare de urgenţă ca urmare a unui aflux masiv de lupi, care atacă turmele de reni, a raportat agenţia oficială de ştiri RT. În acelaşi timp, aceasta a ordonat ca peste 3.000 de lupi să fie sacrificaţi în termen de trei luni.

Oficialii au declarat că pste 16.000 de reni şi 300 de cai au fost ucişi de lupi în 2012, paguba însumând 5 milioane de dolari.

Preşedintelui Republicii Sakha, Igor Borisov, a declarat că este necesar un "război împotriva lupilor" pentru a face faţă problemei, a raportat radiodifuzorul de stat. El a adăugat că pe 15 ianuarie va începe "un război de trei luni" împotriva acestor animale de pradă, potrivit AFP.

El a îndemnat la formarea unor vânători specializaţi în uciderea lupilor, guvernul furnizându-le "tot ce este necesar" pentru a-i sprijini.

Lupii au migrat în Sakha pentru a mănâncă reni după ce populaţiile montane de iepuri din zonele de taiga s-au diminuat, cred experţii.

Borisov a declarat că va exista şi un stimulent financiar pentru uciderea lupilor, oferind recompense pentru fiecare blană de lup. Cei mai buni vânători de lupi vor primi bonusuri de cel puţin 3000 de dolari, potrivit AFP.

În regiunea Zabaikalsky din apropiere, oficialii au ridicat preţul per blană de lup de la 5.000 la 7.000 de ruble (230 de dolari), pentru a stimula uciderea mai multor lupi.

Potrivit BBC, sezonul de vânătoare pentru lupi a fost extins pentru întregul an, după ce vânătorii au ucis anul trecut doar vreo 700 de exemplare.

Subliniind problemele regiunii, în luna ianuarie, o haită masivă de aproape 400 de lupi a asediat satul siberian Verkhoyansk, s-a raportat în acel moment. Haita a mâncat circa 30 de cai din sat.

Mai mult de jumătate din Sakha, de unde sunt extrase aproape toate diamantele din Rusia, este situată deasupra cercului Arctic şi are o populaţie mai mică de 1 milion de oameni. Temperaturile scad până la -45 de grade Celsius în timpul iernii, ceea ce face şi mai dificilă uciderea lupilor de către vânători.

Satul Oymyakon din regiune a fost numit cea mai rece zonă locuită din lume, a raportat AFP. În 1933 a fost înregistrată o temperatură de -67,7 grade Celsius (-90 grade Fahrenheit).

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor