Războiul Israel-Hamas. Ministrul Securităţii Naţionale israeliene scapă de la o nouă tentativă de asasinat

Ben Gvir - ministrul securităţii naţionale israeliene
Ben Gvir - ministrul securităţii naţionale israeliene (Screenshot)

Serviciile secrete israeliene au anunţat că au dezmembrat o celulă teroristă formată din arabi israelieni şi palestinieni. Aceştia plănuiau să îl asasineze pe ministrul Securităţii Naţionale, din partea extremei drepte israeliene, potrivit Le Figaro.

Personaj aparţinând extremei drepte israeliene, Ben Gvir este o ţintă preferată a duşmanilor Israelului. Joi, Shin Bet a afirmat că a dejucat un atentat împotriva ministrului Securităţii Naţionale, relatează mass media locală, printre care Jerusalem Post. Serviciul de informaţii israelian precizează că a dezmembrat o celulă teroristă formată din arabi israelieni şi palestinieni, care ar fi urmărit să-l asasineze pe politician cu ajutorul unui lansator de rachete RPG.

Cei 11 suspecţi, arestaţi în această săptămână, plănuiau, de asemenea, atacuri asupra bazelor Forţelor de Apărare Israeliene (FAI) şi intenţionau să captureze soldaţi israelieni, potrivit Shin Bet, citat de Times of Israel . Au fost vizate şi alte locuri sensibile, precum aeroportul Ben Gurion, complexul guvernamental din Ierusalim sau aşezarea Kiryat Arba, din Cisiordania, locul de reşedinţă al lui Ben Gvir. Cei patru suspecţi palestinieni sunt din Tulkarem şi Jenin. Cei nouă arabi israelieni locuiesc toţi în Rahat.

Acest oraş din Negev, alcătuit în principal din beduini, ar fi servit drept tabără de bază pentru celula teroristă, care plănuia să înfiinţeze acolo o fabrică de arme subterană, potrivit Shin Bet. Agenţia susţine, de asemenea, că membrii celulei au încercat să contacteze oficiali Hamas din Gaza pentru a finanţa aceste atacuri.

Ben Gvir, simbol al extremei drepte radicale

Simbol al celei mai radicale extreme drepte israeliene, Itamar Ben Gvir a fost vizat de mai multe tentative de asasinat în ultimii ani. Cea mai recentă a avut loc înainte de masacrul din 7 octombrie, în septembrie 2023. O celulă teroristă, controlată de la distanţă de Iran, fusese deja dezmembrată. Favorabil expulzării palestinienilor care au cetăţenie israeliană, el a militat în tinereţe în cadrul unor organizaţii supremaciste clasificate acum drept teroriste. În calitate de şef al partidului Forţa Evreiască, a organizat frecvent demonstraţii provocatoare în cartierele cu o proporţie mare de arabi, asimilând această populaţie cu "teroriştii" .

Numit ministru al Securităţii Naţionale în guvernul Benjamin Netanyahu în decembrie 2022, el a interzis steagul palestinian în spaţiile publice israeliene la 8 ianuarie 2023. El este, de asemenea, subiectul unor critici intense pentru reprimarea violentă a manifestaţiilor împotriva reformei sistemului judiciar. După masacrul din 7 octombrie, Ben Gvir face apel la recolonizarea israeliană a Gaza după încheierea războiului.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe