Rectificarea bugetară şi reducerea TVA-ului la pâine – în agenda şedinţei de guvern

(SERGEI ILNITSKY / AFP / Getty Images)
Roxana Rădulescu
30.07.2013

Guvernul a analizat marţi, în ultima şedinţă înainte de vacanţă, rectificarea bugetului de stat şi a bugetului asigurărilor sociale pe anul în curs, potrivit agendei transmise de Biroul de presă al Executivului. Premierul Victor Ponta a anunţat luni că Executivul va mai adopta marţi o ordonanţă simplă în baza căreia TVA pentru pâine va fi redusă la 9%.

Preşedintele Traian Băsescu a precizat că susţine "fără rezerve" reducerea TVA la pâine la 9%, exprimându-şi opinia că această măsură ar putea fi negociată "cu succes" cu Fondul Monetar Internaţional, deoarece FMI, UE sau BM "nu ne sunt duşmani, ci parteneri". Traian Băsescu a răspuns într-un interviu difuzat duminică de România Liberă că susţine reducerea TVA la pâine la 9 procente.

"O măsură pe care, la fel ca Guvernul, o susţin fără rezerve, alături de crearea unei portiţe pentru reluarea cu profesionalism a procesului de privatizare a CFR Marfă, dacă actualul câştigător, GFR, nu va putea plăti cele 202 milioane euro şi nu va putea garanta un proces de modernizare a echipamentelor companiei. Sunt convins că ambele pot fi negociate cu succes pentru că FMI, UE şi BM nu ne sunt duşmani, ci parteneri", a răspuns preşedintele. Şeful statului a afirmat că un nou acord cu FMI este necesar României pentru a reduce costurile cu peste 2 miliarde de euro.

Măsura reducerii TVA-ului la pâine ar fi trebuit să fie adoptată prin ordonanţă de urgenţă, în paralel cu introducerea impozitului forfetar menit să reducă evaziunea fiscală şi să se aplice de la data de 1 iulie a anului curent. Ambele măsuri au fost amânate, Ponta precizând pe 1 iulie, că reducerea TVA la pâine ar putea fi adoptată în această vacanţă parlamentară prin ordonanţă simplă.

Premierul Victor Ponta a afirmat că experţii FMI sunt în continuare sceptici în ce priveşte impactul favorabil al acestei măsuri în ceea ce priveşte scăderea evaziunii fiscale, dar au acceptat scăderea TVA.

Ponta a precizat că va solicita asociaţiilor producătorilor de pâine să demonstreze într-un termen “rezonabil” că reducerea TVA va contribui la diminuarea evaziunii fiscale.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor