Recursul la arestarea lui Nati Meir se judecă pe 27 octombrie

Epoch Times România
23.10.2009

Curtea de Apel Bucureşti va judeca, pe 27 octombrie, recursul declarat de fostul deputat Nati Meir împotriva deciziei de arestarea preventivă dispusă de Tribunalul Bucureşti.

Tribunalul Bucureşti a decis, marţi, arestarea lui Nati Meir, pentru 29 de zile, acesta fiind acuzat de deţinere şi punere în circulaţie de valori falsificate şi înşelăciune.

Nati Meir a susţinut, în faţa judecătorilor de la Tribunalul Bucureşti, pentru a-i convinge să nu fie arestat preventiv, că este bun prieten cu o persoană din conducerea DGIPI, care l-ar fi sfătuit să nu predea autorităţilor banii falşi.

În timpul dezbaterilor din instanţă, Nati Meir i-a spus judecătorului George Matei că el colaborează cu o persoană din structura de conducere a DGIPI, având iniţialele B.F., care îi este şi bun prieten.

Conform lui Nati Meir, B.F. i-ar fi recomandat să ţină rucsacul cu bani falşi acasă şi să nu îl predea imediat autorităţilor.

De asemenea, Nati Meir a susţinut că l-ar fi sesizat pe B.F. cu o plângere penală, însă acesta a oprit-o şi nu i-a dat număr de înregistrare.

Judecătorul Dorel Matei nu a luat în considerare declaraţiile lui Nati Meir şi a decis arestarea acestuia pentru 29 de zile, apreciind că fostul deputat a dat dovadă de cinism şi lipsă de respect prin modul în care a i-a înşelat cu bani falşi pe cântăreţul Adi Minune şi impresarii acestuia.

Magistratul consideră că Nati Meir a dat dovadă şi de o deosebită ingeniozitate, folosindu-se de statutul său de fost parlamentar şi candidat la Preşedinţia României, pentru a înşela "vigilenţa părţilor vătămate, persoane din mediul lumii cântăreţilor de muzică lăutărească, fără pregătire juridică solidă".

"Prin prezenţa la diferite nunţi şi onomastici împreună, inculpatul le-a câştigat prietenia, ei fiind astfel mult mai uşor de înşelat. Acest element denotă cinism şi lipsă de respect atât pentru valori juridice, cum ar fi încrederea datorată înscrisurilor autentice şi instrumentelor de plată, cât şi pentru valori morale, precum prietenia" - se arată în motivarea instanţei.

În timpul audierilor, Nati Meir a spus că banii daţi părţilor vătămate erau "bani de jucărie" şi că, de fapt, banii adevăraţi urmau să fie viraţi din America, de la un bun prieten de-al său, care ar fi vrut chiar să cumpere, în primăvara acestui an, echipa de fotbal Steaua Bucureşti.

Decizia nu este definitivă, avocaţii lui Nati Meir declarând recurs, care se va judeca pe 27 octombrie, la Curtea de Apel Bucureşti.

Potrivit anchetatorilor, Nati Meir a încheiat, în septembrie, un contract de colaborare cu solistul Adi Minune pentru campania prezidenţială, în valoare de 120.000 de euro. Acesta trebuia să compună un imn şi să participe la zece concerte.

Pe 13 septembrie, Nati Meir i-a dat lui Marius Dumitru, impresarul lui Adi Minune, un plic cu bani (100 de bancnote de 500 de euro), care reprezentau un avans al contractului, însă i-a impus să nu îl deschidă înainte de 20 septembrie.

Înţelegerea a fost făcută şi în formă scrisă, semnată de ambele părţi, incluzându-se şi o clauză conform căreia, în cazul în care impresarul deschidea plicul înainte de data prevăzută, acesta va avea de plătit suma de 50.000 de euro.

Impresarul a deschis însă plicul în faţa lui Nati Meir şi a constatat că acesta conţinea bancnote false de 500 euro, astfel că a refuzat să primească banii.

Nati Meir l-a chemat pe impresar peste câteva zile şi i-a înmânat o filă CEC, însă când Marius Dumitru a mers la bancă a aflat că fila a fost incorect completată.

O altă persoană înşelată de Nati Meri este omul de afaceri craiovean Ilie Silvian Filoti. Acesta a încheiat cu fostul deputat un contract de împrumut în valoare de 942.875 de euro cu garanţie bancară. Pentru acest împrumut, Nati Meir a cerut un comision de 70.000 de lei, banii fiind viraţi de omul de afaceri în contul unei firme aparţinând lui Nati Meir. După ce a primit comisionul, Nati Meir i-a dat lui Filoti un plic ce conţinea o primă tranşă a împrumutului - 496 de bancnote false de 500 de euro (248.000 euro în total).

A treia persoană înşelată de Nati Meir este Ştefan Ilinca. Pentru un împrumut de 671.152 de euro, Ştefan Ilinca i-a virat în cont fostului deputat un comision de 52.000 de lei.

Anchetatorii susţin că Nati Meir vira persoanelor înşelate bani aşezaţi în pachete, pe mijlocul fiecărui pachet fiind aplicată transversal câte o banderolă albă de hârtie, asemănătoare celor folosite de unităţile bancare. Aceste fâşii de hârtie aveau rolul de a acoperi bancnotele false chiar peste inscripţia "Bon pour un tour. Specimen".

"Probele administrate în cauză au relevat faptul că părţile vătămate au intrat în raporturi contractuale şi au consimţit la desfăşurarea acestora, fiind induse în eroare de inculpat, care s-a prezentat drept un potent om de afaceri, având la dispoziţie sume însemnate de bani, cu care poate achita obligaţiile asumate, prezentând adesea, în biroul său electoral, un rucsac conţinând bancnote false", mai susţin anchetatorii.

Poliţiştii de la Brigada de Combatere a Criminalităţii Organizate Bucureşti au ridicat, luni, de la biroul lui Nati Meir 1.525 de bancnote de 500 euro, care prezentau atât pe faţă, cât şi pe verso inscripţiile "Bon pour un tour. Specimen".

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor