'Regele Bibi' Netanyahu

Premierul israelian Benjamin Netanyahu. (Darren Whiteside-Pool / Getty Images)
Epoch Times România
24.01.2013

Premierul israelian, Benjamin Netanyahu, supranumit 'Regele Bibi' pe coperta revistei Time din ianuarie este liderul indiscutabil al dreptei israeliene care a obţinut marţi un al treilea mandat. A fost însă o victorie la limită pentru coaliţia Likud-Beiteinou care l-a lăsat pe Netanyahu în totală dependenţă faţă de partenerii viitoarei alianţe. Pentru Bibi contează însă că se menţine în funcţie având în vedere că o parte a presei, în frunte cu causticul ziar Haaretz, îl consideră 'cel mai mecanic (...) şi fabricat dintre prim-miniştrii Israelului', notează joi ziarul Las Provincias..

Prim-ministru, între 1996 şi 1999, Netanyahu a fost ministru de finanţe în guvernul lui Ariel Sharon, până când a demisionat cu mare vâlvă pentru a-şi demonstra refuzul faţă de retragerea unilaterală a armatei din fâşia Gaza în 2005, după 38 de ani de ocupaţie israeliană. Netanyahu a fost în 1996 cel mai tânăr premier al ţării şi în cei trei ani de putere s-a dedicat frânării procesului de pace, trudit îndelung, şi rezultat din acordurile israeliano-palestiniene de la Oslo (1993).

'Bibi' s-a erijat întotdeauna în apărătorul suprem al 'Israelului Mare' (pământul Israelului cuprins între frontierele biblice care cuprindea şi Cisiordania). Totuşi, aceste convingeri nu l-au împiedicat să cedeze presiunilor americane şi să semneze două acorduri cu liderul palestinian de atunci, Yasser Arafat, şi când a fost acuzat de oportunism.

După eşecul electoral al Likud, în 1999, în faţa Partidului Muncii condus de Ehud Barak, Netanyahu s-a confruntat cu mai multe probleme în justiţie pentru presupuse cazuri de corupţie care în final nu au avut urmări din lipsă de probe.

Tinereţea şi-a petrecut-o în SUA de unde şi stăpânirea la perfecţie a limbii engleze şi dezinvoltura în faţa mass-media internaţionale. Cariera politică a lui Netanyahu a început ca diplomat în faţa ONU; în 1988 a fost ales deputat în Knesset, parlamentul unicameral israelian. Ascensiunea lui fost apoi meteorică, având în vedere că în scurt timp a devenit ministru adjunct al afacerilor externe, iar în 1992 a fost ales şef al Likud şi candidatul opoziţiei.

În recentul său mandat de premier, Netanyahu a încercat să obţină sprijinul internaţional împotriva programului nuclear al Iranului, acuzat că ar putea acumula tehnologia necesară pentru a fabrica o bombă atomică, în pofida dezminţirilor Teheranului.

Netanyahu, care nu a exclus niciodată posibilitatea unei acţiuni militare asupra instalaţiilor nucleare iraniene consideră Iranul, noul 'Amalek', duşmanul de moarte al evreilor în Biblie şi compară ameninţarea nucleară iraniană cu un shoah.

Referindu-se la un eventual proiect al lui Netanyahu de a ataca Iranul, un fost şef al serviciilor secrete interne israeliene Shin Beth, Yuval Diskin, a criticat 'o conducere care ia decizii pe baza unor iluzii mesianice'. 'Sunt oameni pe care nu i-aş dori la comandă în timpul unor evenimente de acest gen', a subliniat Diskin.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor