Regimul comunist chinez critică din nou sancţiunile impuse Rusiei după invazia Ucrainei

Vladimir Putin, Xi Jinping în Beijing, 4 februarie 2022 (Getty Images)
Loredana Diacu
21.04.2022

Preşedintele chinez Xi Jinping a declarat că guvernul său sprijină discuţiile pentru rezolvarea disputelor internaţionale, dar a reiterat opoziţia Chinei faţă de sancţiunile unilaterale.

China a criticat în repetate rânduri sancţiunile occidentale împotriva Rusiei pentru invazia acesteia în Ucraina, dar a fost, de asemenea, atentă să nu ofere Moscovei asistenţă care ar putea duce la impunerea de sancţiuni asupra Beijingului.

În timpul unui discurs video la reuniunea anuală a Forumului Boao pentru Asia, care are loc pe insula Hainan din sudul Chinei, Xi a declarat că sunt necesare eforturi pentru a stabiliza lanţurile de aprovizionare globale şi a luat în vizor sancţiunile occidentale.

Agenţia oficială de ştiri Xinhua l-a citat pe Xi spunând: China rămâne "angajată să respecte suveranitatea şi integritatea teritorială a tuturor ţărilor, să susţină neamestecul în afacerile interne şi să respecte alegerile independente ale căilor de dezvoltare şi ale sistemelor sociale făcute de oamenii din diferite ţări".

Rămânem angajaţi să rezolvăm în mod paşnic diferenţele şi disputele dintre ţări prin dialog şi consultări, să sprijinim toate eforturile care conduc la soluţionarea paşnică a crizelor, să respingem standardele duble şi să ne opunem utilizării gratuite a sancţiunilor unilaterale şi a jurisdicţiei de lungă durată", a declarat Xi, citat de Xinhua.

Discursul lui Xi despre respectarea suveranităţii şi integrităţii teritoriale a tuturor ţărilor vine în condiţiile în care la nivel internaţional s-au exprimat temeri că Beijingul ar putea decide să invadeze Taiwanul, urmând modelul Rusiei. Tendinţele expansioniste ale Chinei sunt de notorietate publică.

Mai reamintim că până în prezent China a refuzat să condamne invadarea Ucrainei şi şi-a exprimat frecvent solidaritatea cu Rusia. Cele două ţări chiar au vorbit de crearea unei noi ordini mondiale.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor