Regiune separatistă georgiană discută despre posibilitatea de a fi parte a Rusiei, afirmă un oficial local

Graniţa de facto a regiunii separatiste georgiene Osetia de Sud în Khurvaleti, Georgia
Graniţa de facto a regiunii separatiste georgiene Osetia de Sud în Khurvaleti, Georgia (Captură ecran)

Osetia de Sud, o regiune care s-a desprins din Georgia şi se autointitulează stat independent, a discutat cu oficiali de la Moscova despre posibilitatea de a deveni parte a Rusiei, a declarat duminică agenţia rusă de presă RIA, citată de şeful parlamentului din Osetia de Sud, potrivit Reuters.

Rusia a recunoscut Osetia de Sud şi o altă regiune separatistă, Abhazia, ca state independente în 2008, după ce trupele ruseşti au respins o tentativă georgiană de recucerire a Osetiei de Sud într-un război de cinci zile, în 2008. Venezuela, Nicaragua, Nauru şi Siria le-au recunoscut, de asemenea, ca fiind independente.

Dar Occidentul a acuzat Rusia că a anexat efectiv Abhazia şi Osetia de Sud, o cincime din teritoriul Georgiei, iar Tbilisi vrea cele două regiuni înapoi.

"Discutăm toate aceste probleme în strânsă coordonare cu Rusia, ţinând cont de relaţiile şi tratatele noastre bilaterale", a declarat Alan Alborov, preşedintele parlamentului din Osetia de Sud, citat de RIA, ca răspuns la o întrebare privind posibilitatea organizării unui referendum pentru a deveni parte a Rusiei.

"Când vom ajunge la această idee împreună cu Federaţia Rusă (despre aderarea la Federaţia Rusă), o vom face", a declarat Alborov, citat de RIA

Liderul susţinut de Rusia al Osetiei de Sud, Alan Gagloev, şi-a exprimat anul trecut speranţa că regiunea ar putea fi încorporată în mod oficial în Rusia, potrivit RIA.

Osetia de Sud s-a desprins de sub dominaţia georgiană într-un război în 1991-92, în care au murit câteva mii de oameni, şi menţine legături strânse cu regiunea rusă vecină Osetia de Nord.

Majoritatea cetăţenilor din Osetia de Sud sunt distinşi din punct de vedere etnic de georgieni şi vorbesc o limbă proprie, înrudită cu farsi.

Aproape toată populaţia a acceptat paşapoarte ruseşti. Ei folosesc rubla rusească drept monedă, iar economia este dependentă de Rusia.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe