Remanierea guvernamentală în Tokyo: o femeie la Ministerul Apărării


Tomomi Inada
Tomomi Inada (captură youtube)

După aprobarea unei ample manevre de stimulare fiscală a economiei, premierul japonez Shinzo Abe a anunţat miercuri, 3 august, o amplă remaniere guvernamentală - aşa cum era de aşteptat după victoria la alegerile din iulie. Mai mult de jumătate din membrii guvernului vor fi înlocuiţi, respectiv 11 dintre cei 19 miniştri.

Cea mai importantă schimbare, cel puţin în ceea ce priveşte imaginea internaţională, va avea loc la Ministerul Apărării, unde postul lui Gen Nakatani – care în aceste zile încearcă să gestioneze tensiunile stârnite de lansarea unei rachete balistice nord-coreene care a aterizat în mare, probabil în Zona economică exclusivă japoneză - va fi luat de o femeie în vârstă de 57 de ani, Tomomi Inada, cunoscută pentru ideile sale ultra-naţionaliste.

Tomomi Inada, care s-a aflat la conducerea Biroului Politic al Partidului Liberal Democrat - fost iniţiator al reformelor administrative - este a doua femeie la conducerea Ministerului Apărării, după guvernatorul din Tokyo, Yuriko Koike, care a deţinut portofoliul pentru o perioadă scurtă de timp în 2007, tot sub conducerea primului ministru Shinzo Abe. Tomomi Inada are idei revizioniste (invocă o comisie pentru a reanaliza procesele din Tokyo cu privire la responsabilitatea pentru război) şi cu siguranţă va face presiuni pentru schimbarea Constituţiei.

După ultimele alegeri pentru Camera Superioară (Parlamentul de la Tokyo), în ambele camere ale Dietei se prefigurează majoritatea de două treimi necesară pentru adoptarea unei reforme constituţionale ce vizează renunţarea la pacifism, care, de şaptezeci de ani este scris în Articolul 9 al Legii fundamentale japoneze.

În acelaşi timp a fost numit şi un noul secretar general al Partidului Liberal Democrat - în locul lui Sadakazu Tanigaki a venit Toshihiro Nikkai, un veteran al politicii japoneze în vârstă de 77 de ani. Aceste mişcări par să fi condus la un consens pe scară largă (de exemplu, în reticentul partid de coaliţie, Komeito) pentru începerea reformei constituţionale, care trebuie însă supusă unui referendum popular, conform celor relatate de situl web ilsole24ore.com.

Abe l-a confirmat pe Yoshihide Suga în funcţia de şef de Cabinet şi pe prietenul său, Taro Aso, în cea de ministru de Finanţe. El l-a menţinut, de asemenea, la Ministerul de Externe pe posibilul său succesor, Fumio Kishida, în timp ce Shigeru Ishiba - un posibil rival al său care probabil va candida în septembrie 2018 la conducerea partidului şi a guvernului - a pierdut portofoliul pentru revitalizarea economiei regiunilor în favoarea lui Kozo Yamamoto, unul dintre cei care au inspirat proiectul "Abenomics" şi un apropiat al actualului şef al Executivului.

Un alt mare susţinător al primului-ministru Abe, Yuji Tamamoto, va ocupa şefia Ministerului Agriculturii.

Conform publicaţiei citate, Nobuteru Ishihara a fost confirmat pentru un portofoliu în domeniul economic - mai precis pentru punerea în aplicare a "Abenomics", cele trei linii concepute pentru a scoate ţara din deflaţia în care se află de aproape douăzeci de ani: politica monetară, politica fiscală şi reforme structurale pentru o creştere economică durabilă pe termen lung.

Motoo Hayashi, ministrul Economiei Comerţului şi Industriei (METI) va fi înlocuit de Hiroshige Seko. Katsunobu Kato va avea sarcini complet noi: ministru pentru reforma sistemelor de muncă. În acelaşi timp, Tamayo Marukawa trece de la Ministerul Mediului la responsabilitatea pentru pregătirea Jocurilor Olimpice 2020.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe