Renumit regizor iranian, premiat cu "Ursul de Aur", condamnat în propria ţară la ani grei de inchisoare

Celebrul regizor iranian de film, Mohammad Rasoulof (Getty Images)
Redacţia
10.05.2024

Celebrul regizor iranian de film Mohammad Rasoulof a primit o condamnare la opt ani de închisoare şi pedepasa cu biciul pentru aşa-zise infracţiuni legate de securitatea naţională, a declarat miercuri avocatul acestuia, Babak Paknia, potrivit CNN.

Într-o declaraţie pe platforma de socializare X, Paknia a declarat că instanţa a considerat că filmele şi documentarele lui Rasoulof sunt "exemple de complicitate cu intenţia de a comite o crimă împotriva securităţii ţării".

Instanţa a impus, de asemenea, o amendă nespecificată şi a ordonat confiscarea bunurilor lui Rasoulof, a adăugat avocatul.

Rasoulof a câştigat premiul "Ursul de Aur" pentru cel mai bun film la festivalul internaţional de la Berlin, în 2020, pentru "There Is No Evil", iar filmul său "A Man of Integrity" a luat o distincţie la secţiunea "Certain Regard" de la Cannes, în 2017. Cea mai recentă lucrare a scenaristului şi regizorului, "The Seed of the Sacred Fig", va avea premiera la Festivalul de Film de la Cannes, în Franţa, săptămâna viitoare.

Înaintea lansării filmului, regizorul şi echipa sa de producţie s-au confruntat cu presiuni din partea guvernului iranian, a susţinut avocatul său, scriind săptămâna trecută pe X că unii actori au fost interogaţi şi li s-a interzis să părăsească ţara de către oficiali. Potrivit lui Paknia, unii dintre ei au mai afirmat că au fost rugaţi de oficiali să îi spună lui Rasoulof să retragă filmul din festival.

Paknia a mai scris săptămâna trecută, pe X, că nu era clar dacă Rasoulof va putea călători la Cannes pentru a participa la proiecţia filmului său.

În 2022, un tribunal iranian l-a condamnat pe Rasoulof la un an de închisoare şi i-a interzis să facă filme timp de doi ani, sub acuzaţia de "propagandă împotriva sistemului", potrivit Human Rights Watch. Anterior, autorităţile iraniene l-au arestat de mai multe ori şi i-au confiscat paşaportul din cauza activităţii sale, potrivit HRW.

Într-o declaraţie, Asociaţia Regizorilor Independenţi din Iran a criticat ultima sentinţă dată regizorului.

"Încă o dată, verdictul dat de sistemul judiciar împotriva lui Mohammad Rasoulof a dovedit că legea este doar un teren de joacă pentru încăpăţânare şi răzbunare în sistemul juridic contaminat de jurisprudenţa guvernamentală.

Cinematografii independenţi şi iubitori de libertate condamnă hotărârea sistemului judiciar împotriva lui Mohammad Rasoulof şi sunt alături de acesta şi de toţi artiştii care îşi bat joc de cenzura guvernamentală", se arată în documentul citat.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor