Renumit savant taiwanez fortat sa paraseasca Beijingul

In 2 februarie, Cheng Yao, un faimos savant taiwanez in nanotehnologie la Universitatea Tsinghua, a primit o scrisoare prin care i se cerea sa paraseasca China intr-un interval de o luna dupa o zi de detentie la Biroul Securitatii din Beijing, pentru o asa numita atitudine nepotrivita.

Confuz de asa numita ‘atitudine nepotrivita’

Dupa ce a realizat ca viza sa a depasit cu doua zile termenul de expirare, profesorul Cheng a facut imediat un raport la administratia Universitatii Tsinghua si a dus scrisoarea oficiala a universitatii la Biroul Administratiei Intrarilor si Iesirilor din Beijing pentru a depune cerere pentru prelungirea sederii. Acolo, el a fost rugat sa isi exprime atitudinea in coloana Motive pentru Expirare intr-un raport privind viza expirata.

Desi el a declarat ca nu a inteles intrebarea despre “atitudine”, profesorului Cheng i s-a cerut in repetate randuri de catre oficialul responsabil sa isi descrie atitudinea in relatia sa cu depasirea vizei. Mai mult, desi el a fost de acord sa plateasca taxa pentru expirare, lui Cheng i s-a ordonat sa ramana in camera de investigatii pentru zi, timp in care nu i s-a oferit mancare pentru hipoglicemie, deoarece oficialul a considerat ca a avut o atitudine nepotrivita.

Insistand asupra nevinovatiei sale si nemultumit de detentia sa ilegala, profesorul Chen a cerut o scuza care a fost atunci respinsa. In cele din urma, el a fost dus afara din biroul administrativ la sfarsitul zilei.

Consemnare incompleta a informatiilor

Profesorul Cheng a declarat ca el s-a certat cu ofiterul de politie asupra fisei sale de interogare: “Oficialul pur si simplu nu a vrut sa consemneze cuvintele mele”, a declarat. “El m-a intrebat daca as dori sa spun ceva, asadar i-am spus sa noteze ca cererea mea pentru mancare pentru a-mi usura simptomele de diabet a fost respinsa si ca am fost lasat fara nici o ingrijire timp de mai multe ore, toate acestea fiind omise in mod intentionat din raportul sau. Dar oficialul mi-a ordonat totusi sa semnez un raport incomplet. Am refuzat sa fac acel lucru si in cele din urma am fost fortat sa parasesc Biroul Administratiei pentru Intrari si Iesiri la ora 17: 30, ora de inchidere a biroului.”

Drepturile amenintate si intrarea in Beijing refuzata pe viitor

Dupa aceea, marti, 2 februarie, politia a trimis o scrisoare la Tsinghua in care l-a acuzat pe profesorul Cheng de obstructionarea problemelor publice. Profesorului i s-a cerut de cativa lideri de nivel superior ai Universitatii Tsinghua sa isi recunoasca “vina”, conform cererilor Biroului Securitatii din Beijing. Altfel, s-ar putea ca el sa nu mai poata intra in China pe viitor, iar Birourile pentru Probleme din Hong Kong, Macao si Taiwan l-au sunat de asemenea de mai multe ori pentru a-l anunta ca i s-ar putea refuza intrarea in China, lucru necesar pentru a-si ingriji mama suferinda. “Libertatea mea a fost afectata. In plus, am fost amenintat ca nu voi mai primi voie sa intru in China pentru ca nu am semnat un raport fals. Am fost retinut si interogat ore lungi.”

Un savant faimos pentru realizarile sale si personalitatea sa

Profesorul Cheng Yao este un faimos savant in nanotehnologie, care a fost autorizat de Fortele Aeriene americane in 1997 sa creeze un radar care ar putea strapunge norii si vaporii, datorita abilitatilor sale in stapanirea acestei tehnologii. Nascut si crescut in Taiwan, savantul si-a terminat Ph.D la Universitatea Ruhr din Bochum, Germania in 1980 inainte sa se intoarca in Taiwan, unde a lucrat la Centrul National de Cercetare a Radiatiilor Sincotrone si apoi la Universitatea Nationala Tsing Hua din Taiwan. In 2002, el a fost invitata sa predea la Departamentul de Fizica al Universitatii Tsinghua din China, prin intermediul Proiectului celor 100 de Experti Straini al Acadamiei Chineze de Stiinta, un program de sustinere a cercetarilor stiintifice.

Pe langa realizarile sale in stiinta si cercetare, articolele sale care critica sistemul educational chinez au atras de asemenea o mare atentie pe Internet in China. Chen a declarat la VOA ca el a fost vazut ca un agresiv si arogant de catre directorii Universitatii Tsinghua si a fost fortat sa isi schimbe activitatea de la nanostiinta la cercetare stiintifica de baza dupa ce studentii sai de Ph.D. au fost scosi din echipa sa de cercetare in ultimii 8 ani.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Externe