Retrospectivă Epoch Times 2012: Furtuna politică de mari proporţii de la vârful conducerii Partidului Comunist Chinez

Bo Xilai pe data de 13 martie, beijing, China, cu două zile înainte să fie scos din postul de Secretar Municipal comunist al oraşului Chongqing.
Bo Xilai pe data de 13 martie, beijing, China, cu două zile înainte să fie scos din postul de Secretar Municipal comunist al oraşului Chongqing. (Lintao Zhang / Getty Images)

La 6 februarie a.c. Wang Lijun, şeful poliţiei din Chongqing din sud-vestul Chinei, a încercat să dezerteze la Consulatul SUA din Chengdu pentru a-şi salva viaţa. Wang era mâna dreaptă a lui Bo Xilai, secretar al Comitetului municipal de partid din Chongqing şi lider al aripii de stânga şi conservatoare a partidului, condusă de fostul lider al PCC Jiang Zemin. Deoarece el urma sa fie supus unei anchete, s-a temut că Bo Xilai îl va ucide dacă va da pe faţă crimele şi celelalte fapte comise împreună, astfel că a fugit la consulatul american. Cu această ocazie s-a iscat o furtună politică de mari proporţii la vârful conducerii Partidului Comunist Chinez.

Se crede că Wang Lijun a fost primul care a dezvăluit oficialilor Consulatului SUA şi apoi conducerii PCC anumite detalii: uciderea omului de afaceri britanic Neil Heywood de către soţia lui Bo Xilai, Gu Kailai; alte infracţiuni comise de Bo şi Gu, inclusiv implicarea lor în recoltarea forţată de organe pe viu de la practicanţii Falun Gong - o practică de meditaţie ce a fost suprimată în China în ultimul deceniu -, aceste fapte având loc în spitale, închisori, spitale psihiatrice şi alte edificii. De asemenea Wang ar fi oferit oficialilor SUA informaţii despre un complot menit să preîntâmpine succesiunea lui Xi Jinping ca următorul lider al partidului, pus la cale de Bo Xilai şi de şeful puternicului aparat de securitatea internă, Zhou Yongkang

La scurt timp după tentativa eşuată de dezertare a lui Wang, şeful său, Bo Xilai, a fost demis din funcţiile deţinute în partid, iar Gu Kailai a fost arestată. Incidentul a evidenţiat luptele fracţioniste din cadrul Partidului Comunist Chinez (PCC), concentrându-se asupra modului în care este manevrat cazul lui Bo Xilai, înaintea celei mai mare schimbări care urma sa aibă loc la nivelul conducerii partidului.

Agenţiile de aplicare a legii din provincia Anhui au acuzat-o pe Gu Kailai, soţia lui Bo Xilai, oficialul demis din cadrul PCC, că l-a ucis pe omul de afaceri britanic Neil Heywood , conform unui raport din 26 iulie aparţinând entităţii media de stat Xinhua.

Heywood era, în mod cert, implicat în afacerile familiei Bo, ajutând-o să transfere trilioanele câştigate de către Bo şi Gu din diversele afaceri din interiorul Chinei în conturi din străinătate. Dar implicarea lui Heywood a depăşit cu mult transferurile de bani în străinătate.

Implicarea lui Heywood cu Bo şi Gu a început în oraşul Dalian din provincia nord-estică Liaoning. Bo era primarul oraşului Dalian când a început persecuţia practicii spirituale Falun Gong în iulie 1999, iar acesta a avansat pe plan politic devenind unul dintre primii şi cei mai fervenţi susţinători ai acestei campanii.

Prima dată oraşul Dalian, apoi provincia Liaoning s-au transformat în locuri de infern pentru practicanţii Falun Gong, după ce Bo a devenit guvernator în anul 2000. Conform rapoartelor întocmite de site-ul Minghui aparţinând Falun Gong, pe când Bo era guvernator, provincia Liaoning se situa pe locul patru în privinţa numărului de practicanţi Falun Gong morţi din cauza torturii şi abuzurilor, dintre cele 33 de provincii şi oraşe de provincie din China.

În aprilie 2006, The Epoch Times a descris pentru prima dată crimele în urma recoltării forţate de organe pe viu din China, cu descrieri detaliate a ceea ce se întâmpla într-un spital din Sujiatun, o suburbie a oraşului Shenyang, capitala provinciei Liaoning.

La vremea respectivă, când recoltarea forţată de organe pe viu a fost descoperită pentru prima dată, existau cinci site-uri distincte din provincia Liaoning ce făceau reclamă la transplanturile de organe, listând şi preţurile: o nouă inimă costa 180.000 USD, o nouă cornee, 3.000 USD.

S-a afirmat că Heywood a fost implicat împreună cu Bo şi Gu în recoltarea de organe din Liaoning, conform sursei Epoch Times, iar acest lucru este cel care i-a adus moartea. Heywood începuse să dezvăluie informaţii despre implicarea lor în această atrocitate.

După cum s-a afirmat, Heywood a fost, de asemenea, implicat în comerţul cu cadavre. Începând cu anul 2000, în Dalian s-au deschis două fabrici care se ocupau de conservarea de cadavre umane, în scopul de a fi expuse. În 2003, revista „Observatorul Orientului”, afiliată portavocii de stat Xinhua, a descris că în 2003 China devenise deja ţara cu cel mai mare număr de exporturi de cadavre umane şi că una dintre companiile din oraşul Dalian era cea mai mare fabrică de mumificare umană din lume.

Legile Chinei interzic comerţul cu trupuri umane, exceptând anumite circumstanţe, iar Bo şi Gu se aflau în poziţia de a asigura companiile că vor primi orice documente necesare pentru a profita de aceste cadavre. Uneltind alături de oficiali de rang înalt din Comitetul de Afaceri Legislative şi Politice asemenea lui Luo Gan, fostul secretar de partid al CAPL, Gu şi Bo au profitat de ambiguităţile legilor chineze, împiedicând membrii din familiile practicanţilor Falun Gong ce fuseseră ucişi prin tortură să ceară trupurile lor neînsufleţite.

Gu Kailai era creierul din spatele managementului financiar, publicităţii online interne şi internaţionale, şi deschiderii căilor pentru exportul de organe şi trafic de trupuri umane.

După cum afirmă sursa Epoch Times, Gu a jucat un rol important în acest plan. După ce Gu a fost arestată, pentru a scăpa de pedeapsa cu moartea, a dezvăluit planurile lui Bo Xilai şi Zhou Yongkang de a-l înlătura pe Xi Jinping de la conducerea PCC pe care urma sa o preia după al 18-lea Congres.

Gu Kailai soţia lui Bo Xilai, a fost oficial acuzată de crimă. Ştirea a fost anunţată într-o notă scurtă de Xinhua, purtătorul de cuvânt al Partidului Comunist. În timpul procesului cu uşile închise care s-a desfăşurat la începutul lunii august a.c., Gu a recunoscut că l-a otrăvit pe Heywood, în vârstă de 41 de ani, în luna noiembrie a anului trecut. Curtea a interzis accesul reporterilor în clădire, afirmând că galeria pentru public era deja plină.

Procesul lui Gu Kailai, precum şi decizia PCC de a-l priva de putere pe Bo Xilai - conservatorul neomaoist din cadrul Partidului -, a dezvăluit sciziunile profunde din interiorul regimului.

Atât Wang Lijun, cât şi B Xilai au fost puşi sub anchetă de către Comisia Centrală de Inspecţie a Disciplinei a PCC. Bo Xilai este acuzat de „violarea disciplinei de Partid”, nepotism, abuz de putere şi alte infracţiuni săvârşite în timpul mandatului său de primar al oraşului Chongqing.

Implicarea lui Gu Kailai în crimă, precum şi raportarea infracţiunilor lui Bo Xilai, au reprezentat cel mai de senzaţie scandal politic care a afectat conducerea PCC în ultimele decenii, iar procesul a apărut cu câteva luni înainte ca oficialii de rang înalt să predea puterea în China, în cadrul procesului de schimbare a conducerii PCC, care are loc o dată la zece ani.

Cu toate acestea, Bo Xilai a fost, după cum se crede, implicat într-o lovitură de stat, aşadar modul în care sunt tratate cazurile oferă celor din afară o privire în interiorul luptei duse la cele mai înalte niveluri ale politicii din China.

Procesul lui Wang Lijun, fostul şef al poliţiei din Chongqing, a început în secret la Tribunalul Popular Intermediar din Chengdu.

Televiziunea prin cablu din Hong Kong, un serviciu de televiziune cu abonament, a informat că Wang este judecat în baza acuzaţiilor de "punere în pericol a securităţii naţionale" şi "divulgarea secretelor de stat" la Tribunalul Popular Intermediar din Chengdu, provincia Sichuan. Media din Hong Kong a speculat de asemenea că din moment ce Wang a asistat în ancheta lui Gu Kailai şi Bo Xilai, este puţin probabil ca el să primească pedeapsa cu moartea.

Fuga sa la Consulatul SUA i-a adus lui Wang acuzaţia de dezertare. El a fost judecat şi pentru alte trei acuzaţii: abuz de lege şi practicarea favoritismului, abuz de putere şi luare de mită.

Potrivit mass-mediei de stat chineze Xinhua, şedinţa de judecată de pe 17 septembrie a fost o "şedinţă secretă în conformitate cu legea", întrucât includea "secrete de stat".

Şedinţa de pe 18 septembrie a fost un "proces deschis", rudele lui Wang Lijun, membrii mass-mediei, deputaţii Conferinţei Naţionale a Poporului, membrii Comitetului Naţional al Conferinţei Politice Consultative a Poporului Chinez şi alţii participând la proces, potrivit Xinhua.

Dar în realitate, procesul nu a fost deschis pentru presă. Relatările mass-mediei chineze au fost limitate prin ordin oficial, iar membrilor mass-mediei străine nu li s-a dat permisiunea să participe la proces, potrivit Radio France Internaţionale (RFI).

Procesul lui Wang ridică probleme explozive din punct de vedere politic pentru regimul chinez, din acest motiv procesul a avut un caracter ascuns.

În luna martie, diverse ziare au raportat că Bo Xilai, a fost plasat sub arest la domiciliu de Garda Biroului Central, agenţia responsabilă pentru securitatea liderilor de top ai partidului. Bo a fost un membru important în fracţiunea extremistă condusă de fostul lider de partid Jiang Zemin, care s-a opus actualului lider de partid Hu Jintao şi premierului Wen Jiabao, de când cei doi şi-au început mandatul, în 2003.

Cea mai gravă criză politică cu care s-a confruntat China în ultimul timp s-a adâncit şi mai mult după anunţul expulzării lui Bo Xilai din Biroul Politic al Partidului Comunist Chinez, fiind suspectat de implicare în 'abateri grave disciplinare', potrivit postului CCTV. Televiziunea chineză a asigurat că Bo Xilai, fost secretar al Comitetului municipal de partid din Chongqing şi lider al aripii de stânga şi conservatoare a partidului, a fost expulzat şi din Comitetul Central al PC Chinez şi va fi anchetat oficial.

Decizia suspendării lui Bo Xilai a pus capăt carierei unuia din politicienii cei mai carismatici şi mai controversaţi ai ţării, care aspira la un loc în Comitetul Permanent al Biroului Politic, cu prilejul celui de-al XVIII-lea Congres al PC Chinez

Bo Xilai a fost suspendat din funcţiile sale din partid şi a fost pus sub ancheta comisiei de disciplină secretă şi severă a Partidului Comunist Chinez, potrivit Xinhua.

Vestea a fost anunţată într-un titlu strident pe prima pagină a ziarelor Xinhua şi Cotidianul Poporului pe 10 aprilie la ora 23, afirmând că "Tovarăşul Bo Xilai a încălcat grav disciplina".

Distrugerea publică a carierei lui Bo Xilai - care vine în urma unei conferinţe de presă susţinută de premierul Wen Jiabao, în care Bo a fost mustrat în mod public - reprezintă punctul culminant dramatic al luptei pentru putere politică care a explodat pentru prima dată în mod deschis când mâna dreaptă a lui Bo a încercat să se refugieze la Consulatul SUA din Chengdu.

Bo Xilai a fost înlocuit de Zhang Dejiang, membru al Biroului Politic, şi fiul unui fost şef de personal în forţele de artilerie.

De când Bo Xilai a fost demis, Zhou Yongkang, singurul membru al Comitetului permanent al Biroului Politic - una dintre cele nouă persoane care guvernează China - care s-a opus eliminării lui Bo Xilai a devenit punctul focal al luptei furioase pentru putere din cercul conducerii Partidului Comunist Chinez.

Zhou Yongkang conducea Comitetul pentru Afaceri Politice şi Legislative, organul masiv şi puternic de aplicare a legii al aparatului PCC, care controlează poliţia, poliţia armată, procuratura şi instanţele de judecată. Aceasta este o organizaţie notorie pentru acţiunile sale în afara legii.

Ipoteza că Bo Xilai şi Zhou Yongkang au conspirat pentru a da jos atât echipa de conducere a PCC, cât şi pe cea viitoare, nu era prea departe de realitate.

Bill Gertz, analist în probleme de politică internă a Chinei, a citat un oficial american afirmând că Wang Lijun, fostul şef al poliţiei din Chongqing, care a cerut azil la Consulatul SUA din Chengdu pe 6 februarie, a furnizat informaţii despre un complot a lui Bo şi Zhou pentru perturbarea tranziţiei de la actualul lider de partid, Hu Jintao, la Xi Jinping.

Atunci de ce ar ignora Zhou Yongkang alţi membrii ai Biroului Politic, de ce ar trece cu vederea interesele sale şi ale familiei, pentru a complota împotriva lui Xi Jinping, doar pentru a-l proteja pe Bo Xilai?

Simplul motiv este că lui Zhou Yongkang, Bo Xilai, şi altora, l-i s-au intentat procese, fiind acuzaţi de tortură şi de genocid pentru rolurile lor în persecuţia împotriva Falun Gong în China. Ei fac parte din ceea ce practicanţii Falun Gong numesc "mâinile pătate de sânge". Pentru a nu fi traşi la răspundere, aceştia trebuiau să se opună lui Hu Jintao şi Wen Jiabao, aşa că nu aveau de ales. Atât Hu Jintao cit şi premierul Wen Jiabao au fost de la început împotriva persecuţiei împotriva Falun Gong.

Faptul că Hu Jintao şi Wen Jiabao nu au sprijinit public persecuţia împotriva Falun Gong din 2003, a fost suficient să-l agite pe Jiang Zemin. Din moment ce asta trebuie să fie precedată de aducerea lui Jiang Zemin şi a lui Zhou Yongkang în faţa justiţiei, este uşor de crezut că Jiang Zemin ar fi dorit să-i dea jos pe Hu Jintao şi Wen Jiabao.

Judecând după afirmaţiile lui Bill Gertz, presupusa lovitură de stat pusă la cale de Bo Xilai şi Zhou Yongkang a fost pentru propria lor protecţie.

Imediat după un raport de ştiri conform căruia Zhou Yongkang a predat autoritatea masivului aparat de securitate publică din China şi este investigat, Cotidianul Poporului a dedicat o pagină întreagă unui articol despre "reforma politică", aceasta fiind o manevră rară.

Un raport în exclusivitate al ziarului The Epoch Times a relevat anterior că premierul Wen Jiabao i-a declarat război lui Zhou Yongkang în timpul unei reuniuni a Biroului Politic.

Conform unei relatări a ziarului britanic Financial Times din Beijing, controlul operaţional asupra masivului aparat de siguranţă publică al regimului a fost preluat de la Zhou Yongkang şi acordat lui Meng Jianzhu, actualul ministru al securităţii publice.

Analiştii presupun că recentul scandal cu implicarea lui Wang Lijun şi Bo Xilai au provocat incertitudini în procesul de alegere a noii conducerii a partidului la cel de-al XVIII-lea Congres al PCC.

'Regimul nu a putut ascunde cazul Bo Xilai care a devenit unul din cele mai mari scandaluri în China şi care arată că fenomenul corupţiei a ajuns în cele mai înalte sfere ale Partidului', a declarat ABC, Wen-cheng Lin, profesor la Institutul de Studii privind China continentală de la Universitatea Sun Yat-sen, din Taiwan.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Externe