România la Universiada de iarnă. O deschidere "de dat lacrimile" şi doar 3 sportivi...

Autorităţile române au trimis la Universiadă doar 3 sportive şi doi antrenori, cărora nu le-a plătit acreditarea şi nici măcar nu le-a cumpărat cinci echipamente identice, pentru a reprezenta cu fruntea sus ţara la festivitatea de deschidere.
Universiada de Iarnă din Kazahstan
Universiada de Iarnă din Kazahstan (Adrian Socaciu)

Pe 29 ianuarie, la Almatî (Kazahstan), a început cea de a 28-a ediţie a Universiadei de iarnă, eveniment la care iau parte în jur de 2500 de tineri sportivi din 57 de ţări. Din cei 2500 de sportivi, din păcate doar 3 sunt români - mai exact trei românce - toate trei la patinaj viteză, deşi la Universiadă sunt reprezentate 12 sporturi.

Mai mult, după ce că au fost puţini, participanţilor ţării noastre nu li s-a asigurat nici măcar strictul necesar pentru a reprezenta cu fruntea sus ţara. Deschiderea Universiadei, de exemplu, a fost considerată una "excepţională", "deosebită" de participanţi însă pentru participanţii români a fost dureroasă căci membrii micuţei delegaţii a ţării noastre - Raluca Doina Ştef (Clubul Sportiv Universitatea Cluj), Bianca Stănică şi Mihaela Hogaş (ambele din Braşov) şi antrenorii Horia Timiş şi Bogdan Stănescu - nu au avut nici măcar echipament adecvat.

Echipa României
Echipa României (Adrian Socaciu)

"Pe scurt echipament de prezentare nu există, am venit cu echipament rămas de la alte competiţii, ne pare rău că am arătat ciudat la deschiderea oficială", a declarat Bogdan Stănescu, antrenor al echipei României.

Deschidere Universiada de Iarnă
Deschidere Universiada de Iarnă (Adrian Socaciu)

"Deschiderea excepţională (...) M-am simţit extraordinar de prost că îmi reprezint naţiunea română şi suntem 5 persoane aici şi avem 3 costume/echipamente diferite. Nu s-au putut găsi resurse financiare să avem măcar 5 geci la fel şi să reprezentăm culorile României cum se cuvine, asta e regretul meu cel mai mare", a declarat, la rândul său, Horia Timiş.

"Ruşine organului de specialitate Federaţia Sportului Şcolar şi Universitar! La deschidere am crezut că nu văd bine: echipa României nu a avut şef de misiune. Suntem singura ţară fără echipament dintre cele 57 de ţări. La defilare am avut 3 tipuri diferite de echipamente iar la concurs fiecare concurează cu echipamentul propriu. Cazarea şi masa au fost plătite de statul din Kazahstan pentru sportivi şi antrenori. Delegaţia României nu ştia că trebuie plătită acreditarea (nu au fost informaţi şi a achitat unul dintre antrenori)", declară, la rândul său, pentru Epoch Times, Adrian Socaciu, preşedintele Asociaţiei Student Sport, prezent şi el în tribunele Universiadei.

"Unul din membrii delegaţiei mi-a spus "Suntem a nimănui". Probabil că toate aceste lucruri nu contează pentru cei care conduc acest organ de specialitate numit Federaţia Sportului Şcolar şi Universitar (FSSU). Vă mărturisesc că mi-au dat lacrimile în tribună când a intrat România şi speram să nu fie adevărat. Ne-am făcut de ruşine în faţa a 57 de ţări prezente şi peste 2.500 de sportivi. Astfel de momente nu le putem spăla sau uita, dar fac parte din istoria noastră, din păcate", a adăugat preşedintele Asociaţiei Student Sport, prezent şi el în tribunele Universiadei.

Potrivit lui Socaciu care, de ani de zile se zbate să-i convingă pe oficialii români să aducă Universiada şi la noi în ţară şi să facă mai multe pentru sportul şcolar şi studenţesc, "sportul universitar (românesc) este ca şi inexistent, insituţia de resort necesitând transformări profunde pentru a-şi îndeplini rolul.

"Consider că este nevoie de o reorganizare a organului de specialitate Federaţia Sportului Şcolar şi Universitar care să se alinieze structurilor internaţionale atât ca şi formă cât şi ca activitate. După 27 de ani noi nu avem campionate universitare pe bune care să se desfăşoare în fiecare săptămână", a mai declarat Socaciu.

Poziţia Federaţiei Sportului Şcolar şi Universitar

Potrivit directorului adjunct al FSSU, Constantin Căliman, cele întamplate s-ar explica prin faptul că Federaţia - instituţie publică - nu are un buget aprobat la începutul anului iar participarea României la Universiada de iarnă nici nu s-a pus în discuţie în calendar, pentru că nu au fost solicitări în acest sens...

"FSSU are parteneriate cu federaţiile pe ramură de sport şi nicio federaţie nu şi-a exprimat dorinţa de a trimite sportivi la Universiadă. În sfârşit au apărut aceste trei sportive, la patinaj, care au dorit să plece. Lucrurile nu sunt atât de simple, cum vă închipuiţi. S-au făcut eforturi faţă de toate cheltuielile astea. Nu ştiu toate detaliile, legate de echipament şi toate astea, dar planul de achiziţii publice, abia după ce va fi aprobat bugetul pe 2017, va fi pus în discuţie, după care trebuie făcute procedurile de urcare PSA ca achiziţie publică în sine. Vorbim în luna ianuarie de un lucru care este imposibil de rezolvat acum. (...) Au fost discuţii, dar noi în luna noiembrie nu ştiam că cineva doreşte să participe la Universiadă, pentru că, aşa cum funcţionează sportul universitar din păcate în România, sunt multe lucruri de optimizat

(...) Să dăm în Federaţia Sportului Şcolar şi Universitar că nu facem nimic, că nu existăm, e lipsit de fair-play, după părerea mea. Încercăm să implementăm, spre exemplu, proiectul acesta de reorganizare a sportului şcolar şi universitar, dar sunt nişte proiecte la care sunt foarte implicat şi ţin foarte tare să le materializăm, contractul de muncă, legea sponsorizării, sunt multe lucruri de rezolvat, reorganizarea asociaţilor sportive şcolare şi universitare, dar, aşa, să aruncăm în spaţiul public doar cu acuzaţii... Într-adevăr, nu suntem impecabili, aşa cum sportul românesc are o mare problemă şi trebuie reorganizat din temelii'', a comentat situaţia, pentru Agerpres, Constantin Căliman.

Replica preşedintelui Student Sport

"Studenţii trebuie să spună că vor să meargă sau federaţia trebuie să facă selecţii, conform Regulamentului de Ordine şi Funcţionare? Pentru că, dacă este aşa, poate a sosit momentul restructurării Federaţiei Sportului Şcolar şi Universitar.

Federaţiile sportive naţionale sunt structuri sportive, constituite prin asocierea cluburilor sportive şi asociaţiilor judeţene şi ale municipiului Bucureşti conform legii sportului. În acelaşi timp, în majoritatea ţărilor din lume sunt două entităţi - Federaţia Sportului Şcolar şi Federaţia Sportului Universitar, care îşi aleg conducerea în urma unor alegeri. La noi în momentul de faţă avem o structură cu 17 posturi şi unde directorul este numit. Federaţia Sportului Şcolar şi Universitar recunoaşte faptul că nu a asigurat aceste costuri (cazare, masă, acreditare, transport) şi că România a mers fără echipament. Cât timp mai acceptăm scuze de fiecare dată când suntem penibili? Mi se pare iresponsabil să spui “În luna noiembrie nu ştiam că cineva doreşte să participe la Universiadă. În sfârşit au apărut aceste trei sportive, la patinaj, care au dorit să plece”, transmite, la rândul său, Adrian Socaciu.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Sport