România nu ratifică Acordul de combatere a contrafacerii (ACTA)

Participant la demonstraţiile de protest împotriva ACTA (JANEK SKARZYNSKI / AFP / Getty Images)
Gina Zaragiu
17.05.2012

Ministrul Comunicaţiilor, Dan Nica, a declarat joi că România nu ratifică Acordul de combatere a contrafacerii (ACTA): "Eu, ca şi ministru al Comunicaţiilor, pot spune că România nu ratifică ACTA"

Nica a afirmat că ratificarea documentului nu va avea loc până când acordul nu va fi modificat în conformitate cu decizia Curţii Europene de Justiţie.

"ACTA se află acum la Curtea Europeană de Justiţiei, ea se va pronunţa şi sunt câteva chestiuni de neconstituţionalitate a documentului în România ridicate de mai multe ţări, precum posibilitatea de a controla deţinerea de copii private. Ori ACTA se referă la acţiuni comerciale, nu la acţiuni private. De exemplu, te duci în aeroport şi te caută să vadă dacă telefonul este cumpărat din China sau din Europa. ACTA se îndreaptă împotriva contrafacerilor şi acţiunilor de comerţ ilicit în masă şi nu pe un obiect, pentru că ar da naştere la abuzuri foarte mari. Decizia este că România nu ratifică ACTA până când nu va fi un act modificat în conformitate cu legislaţia UE", a notat Dan Nica.

Acordul comercial de combatere a contrafacerii (ACTA), un tratat controversat împotriva contrafacerii şi pirateriei online s-a confruntat cu o altă piedică, când David Martin, Raportorul ACTA pentru Parlamentul European, a cerut parlamentarilor să-l respingă.

După ce a fost semnat în secret în luna ianuarie la Tokyo, în februarie, Comisia Europeană, braţul executiv al UE, a înaintat ACTA celei mai înalte instanţe a Uniunii Europene - Curtea Europeană de Justiţie (CEJ), avizul juridic al acesteia urmând să stabilească dacă acordul şi punerea sa în aplicare vor fi pe deplin compatibile cu libertatea de exprimare şi libertatea internetului.

Eurodeputatul britanic David Martin a declarat că "ACTA generează mai multe temeri decât speranţe".

"Beneficiile aduse de acest acord în cazul drepturilor asupra proprietăţii intelectuale sunt, de altfel, subminate de ameninţări potenţiale la adresa libertăţilor individuale şi a Internetului", a notat Martin, afirmând că recomandă Parlamentului European să respingă acordul atunci când va fi prezentat în sesiune plenară, în luna iunie.

Pentru a intra în vigoare, acordul trebuie aprobat de Parlamentul European şi parlamentele naţionale din cele 22 de ţări membre UE semnatare ale tratatului.

Comisia Europeană a cerut Parlamentului să se abţină de la votarea ACTA până când Curtea Europeană de Justiţie se va pronunţa cu privire la legalitatea acordului.

 

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor