România se întoarce în 1990: Mărturia impresionantă a jurnalistului german care a fost luat pe sus de la protest

Jurnalistul german care a realizat celebrul reportaj "Aici nu-l avem decât pe Dragnea" a fost ridicat de jandarmi, iar mărturia lui spune multe despre stadiul democraţiei din ţara noastră.
Jurnalist german arestat de jandarmi
Jurnalist german arestat de jandarmi (Facebook / Paul Arne Wagner)

Venit să documenteze protestul din Piaţa Victoriei, jurnalistul german Paul Arne Wagner - care realizase un reportaj în Teleorman, fieful liderului PSD, intitulat "Aici nu-l avem decât pe Dragnea" - a fost luat de pe stradă de jandarmi şi băgat în dubă şi dus la secţia de poliţie.

Mărturia lui este impresionantă:

"A scris deja toată presa, inclusiv cea străină, despre ridicarea sau arestarea mea, dar hai să auziţi şi de la mine: astăzi am fost ridicat brusc din mulţime în timp ce documentam protestul din Piaţa Victoriei, de pe trecerea de pietoni. Semaforul a fost verde. Mă uit acum la filmări şi fotografii şi încerc şi eu să înţeleg ce s-a întâmplat de fapt acolo. Pentru mine, cea mai importantă întrebare este: de ce au fost aduse forţele speciale, "ţestoase" cum sunt supranumiţi, şi s-au aruncat pe protestatarii care s-au dovedit paşnici în mai bine de 500 de zile; şi de ce Jandarmeria Română a creat iarăşi diversiune şi haos? (ne readucem aminte că Jandarmeria Română aproape a lipsit cu totul de la mitingul partidelor aflate la putere, noi am documentat şi asta).

Eu sunt bine, mulţumesc pentru mesaje, am doar o vânătaie la genunchi. Dar gândurile mele merg la toţi oamenii care au fost astăzi loviţi de braţul armat al statului, şi ridicaţi, şi abuzaţi, aşa cum văd acum în filmările colegilor de la Passport Productions, pe care le publicăm mâine. Pentru aceşti oameni loviţi şi învineţiţi nimeni nu a sunat la Ambasada Germaniei, la Ministerul de Externe German sau alte instituţii care au fost imediat avertizate de ceea ce mi se întâmpla mie - eu, jurnalist german.

Vestea cea bună este: braţul armat al lui Dragnea se termină acolo. Poate eşti luat la secţie, dar stai acolo un pic, iei o amendă abuzivă şi te întorci la protest. Chiar am auzit discuţii între poliţiştii ieşiţi la ţigară care se întrebau cum vor mai face treabă dacă intră în vigoare modificările la codul penal. Îmi pare rău că românii au ajuns să lupte încă o dată în 30 de ani pentru libertate, dar sunt alături de voi. Nu vă lăsaţi intimidaţi de abuzuri! Împreună cu colegii mei, documentăm protestele de mai mult de un an de zile, şi considerăm că cel puţin o parte din Jandarmeria Română a devenit o instituţie scăpată de sub control, o forţă opresivă care face abuzuri sistematice - deci organizate, ca să ne înţelegem.

În secţia de poliţie am văzut astăzi o harababură. În miezul nopţii aproape, jandarmi intrau şi ieşeau din camere, alergau, oameni erau aduşi, inclusiv oameni bătrâni, cu care "organele" nu ştiau ce să facă. În acest timp, însuşi jandarmul care m-a ridicat, cu nişte ochi tulburi şi o atitudine extrem de violentă, de brută, a stat doar lângă mine în secţia de poliţie, deşi am spus că este acolo ca să mă intimideze şi aş prefera să iasă. Am fost acuzat de lucruri contradictorii, diferite de la jandarm la jandarm, minciuni, cum că i-aş fi agresat şi tot aşa. Apoi ceva ciudat s- a întâmplat, şi au încercat să mă facă să semnez un avertisment "ca să nu primesc amendă". Şi să plec. Dar eu nu am fost lăsat nici măcar să îl citesc, aşa că nu am putut semna!

Dar tot ce voiam să spun este că lupta voastră pentru mine, începînd de azi, a devenit o luptă personală. Sunt de doar doi ani în România (şi nu de mulţi cum tocmai a scris Flux 24 despre mine într-un exempu penibil de google-jurnalism mixat cu propagandă), dar acum e prima dată când am simţit cu adevărat pe pielea mea abuzurile autorităţilor statului. Ne vedem mâine la protest! Acum, că am învăţat limba asta grea, româna, nu am de gând să plec de aici prea curând."

Vă invităm să urmăriţi materialul video cu momentul în care a fost ridicat jurnalistul.