Rugăciunea zilei în cabina unui avion chinez: "Pleacă la timp»

Stewardesele chineze se roaga în avion "Pleaca la timp"
Stewardesele chineze se roaga în avion "Pleaca la timp" (MARK RALSTON / AFP / Getty Images)

Fotografia a două stewardese chineze, care se rugau îngenuncheate în faţa unui altar – în mijlocul căruia se afla un cartel pe care scria „Pleacă la timp”, lansată pe site-urile din China, a făcut vâlvă pe Internet. Cele două stewardese, de la compania Xiamen Airlines (controlată de China Southern) au organizat rugăciunea în cabină, în faţa unui cărucior de transportat băuturi răcoritoare, echipat pentru ritual. Fotografia dezvăluie disconfortul personalului navigant din China pentru întârzierile frecvente.

Întâmplarea face că tocmai a fost publicată o cercetare efectuată de un site american, FlightStats, care furnizează date cu privire la traficul aerian la nivel mondial.

Studiul a plasat principalele aeroporturi internaţionale din China în fruntea listei de plecări şi sosiri întârziate. În iunie, doar 18,3 la sută din 22.019 zboruri de la Beijing au decolat la timp. Întârzierile mai mari de 45 de minute, au fost de 42%.

După Beijing, locul al doilea i-a revenit Shanghaiului. Cea mai bună situaţie se regăseşte în Tokyo: 95% din traficul aerian este efectuat "la timp".

Experţii chinezi atribuie întârzierile controlului militar al spaţiului aerian: 80% este rezervat pentru zborurile militare. În SUA, raportul este inversat: 80% este rezervat civililor şi 20% militarilor. O altă problemă: autorităţile locale din marile oraşe din China au tendinţa de a monopoliza activitatea de trafic aerian. "Cantitate în loc de calitate", recunosc experţii chinezi, care adaugă că atâta timp cât nu va fi un dezastru, nu vor schimba cursul.

După publicarea acestor date, oficialii guvernamentali din Beijing care supraveghează traficul aerian, au promis intervenţii: prima ar fi aceea de a da amenzi companiilor aeriene pentru orice întârziere mai mare de 15 minute. În cazul în care amenzile ar fi intrat în vigoare săptămâna trecută, pentru aeroporturi şi companiile aeriene ar fi fost un dezastru: marţi, 9 iulie, la Beijing Capital Internaţional Airport, au fost anulate 233 zboruri şi 1.126 au fost amânate până la patru ore. Motivul: ploua.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Externe