Rusia arestează un lituanian suspectat de spionaj

(Captură Foto)

Rusia a arestat joi un lituanian suspectat de spionaj, a declarat purtătoarea de cuvânt a unui tribunal rus, adăugându-l astfel pe lista de acuzaţii de spionaj în contextul tensiunilor tot mai mari dintre Moscova şi statele baltice, pe care le-a guvernat în trecut, susţine Moscow Times.

Lituania - fostă republică sovietică cu o minoritate etnică rusă semnificativă - s-a plâns de activitatea militară rusă intensificată de când Moscova a anexat peninsula ucraineană Crimeea în martie 2014.

Purtătoarea de cuvânt a tribunalului care a făcut arestarea, Iulia Skotnikova, a susţinut că suspectul se numeşte Evgheni Mataitis şi deţine dublă cetăţenie ruso-lituaniană.

“Mataitis este suspectat de colectare de informaţii secrete şi trimiterea lor în străinătate. A fost arestat”, a declarat Skotnikova, fiind citată de Interfax.

Lituania a declarat că, începând cu 2014 şi până în prezent, a capturat la rândul ei cel puţin 4 spioni care lucrau direct sau indirect pentru Rusia.

Vilnius a declarat în luna mai că a reţinut un angajat al Serviciul Federal rus de Securitate care a încercat să se infiltreze în rândurile conducerii ţării şi ale forţelor de securitate. Câteva săptămâni mai târziu, Rusia a arestat un bărbat despre care a declarat că era un ofiţer al serviciilor militare de informaţii lituaniene ce acţiona în Moscova.

Mataitis va fi reţinut pentru două luni şi, conform legii ruse, riscă o pedeapsă de 10 până la 20 de ani de închisoare dacă este găsit vinovat pentru spionaj, conform Moscow Times.

Alături de celelalte două state baltice Letonia şi Estonia, Lituania doreşte o prezenţă militară permanentă din partea NATO pe pământul ei pentru a contracara ceea ce susţine că este o ameninţare tot mai mare din partea Rusiei, care a fost etichetată la un moment dat un “stat terorist” de către preşedinta lituaniană Dalia Grybauskaite.

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Externe