Rusia avertizează cu privire la "consecinţele negative" după un acord Armenia-UE de circa 270 de milioane de euro

Premierul Armeniei, Nikol Pashinyan (st), preşedintele Comisiei Europene, Ursula von der Leyen (c) şi secretarul de stat al SUA, Antony Blinken.
Premierul Armeniei, Nikol Pashinyan (st), preşedintele Comisiei Europene, Ursula von der Leyen (c) şi secretarul de stat al SUA, Antony Blinken. (Youtube - screenshot)

Kremlinul a ameninţat Armenia cu "consecinţe negative" după ce UE a promis peste 270 de milioane de euro pentru a o ajuta să slăbească legăturile cu Rusia, potrivit The Telegraph.

Premierul armean Nikol Paşinian a vizitat vineri Bruxelles, unde s-a întâlnit cu Antony Blinken, secretarul de stat american, şi Ursula von der Leyen, preşedinta Comisiei Europene, într-o demonstraţie a reorientării diplomatice a ţării sale către Occident.

"Vom face investiţii pentru a consolida economia şi societatea armeană, făcându-le mai solide şi mai stabile în faţa şocurilor", a declarat Ursula von der Leyen, promiţând că banii vor fi folosiţi pentru a "construi rezilienţa" în rândul întreprinderilor şi societăţii armene.

După întâlnire, Kremlinul a acuzat Occidentul că urmăreşte o "confruntare geopolitică" în Caucazul de Sud.

Ministerul rus de Externe a declarat că încercările SUA şi UE de a curta Armenia în ultimele 18 luni au fost "iresponsabile şi distructive".

De asemenea, instituţia a afirmat că acestea "vor avea consecinţe negative pentru stabilitatea, securitatea şi dezvoltarea economică în regiune, vor provoca apariţia unor noi linii de divizare, precum şi o creştere incontrolabilă a tensiunii".

Azerbaidjanul a acuzat Armenia că a desfăşurat forţe de-a lungul graniţei lor instabile după întâlnirea de la Bruxelles cu Paşinian, lucru negat de Armenia.

"Urmează Armenia calea Ucrainei sau Armenia este împinsă pe calea Ucrainei?", a întrebat Serghei Markov, fost redactor de discursuri de la Kremlin.

Relaţiile Armeniei cu Rusia s-au deteriorat de când aceasta a acuzat Kremlinul că nu şi-a respectat promisiunile de a o proteja şi că, în schimb, a dat undă verde unui atac lansat anul trecut de Azerbaidjan pe teritoriul disputat controlat de etnicii armeni.

Atacul Azerbaidjanului asupra Nagorno-Karabah a forţat Armenia să cedeze controlul asupra regiunii disputate. Aproximativ 120.000 de etnici armeni au fugit în Armenia.

De atunci, Paşinian a intensificat discuţiile cu Occidentul, a semnat acorduri de armament cu Franţa şi a organizat o campanie diplomatică ce a inclus modernizarea ambasadei sale din Londra de la un birou închiriat cu două camere lângă Earl's Court la o casă din Pall Mall.

În acest an, oficialii armeni au declarat chiar că vor să părăsească Organizaţia Tratatului de Securitate Colectivă (OTSC) condusă de Kremlin - o alianţă militară între Rusia şi mai multe state post-sovietice - şi să se alăture UE.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe