Rusia: Catedrală a armatei îi glorifică pe Putin şi Stalin

Biserica "Ortodoxă" rusă, la vale: Stalin slăvit oficial alături de mântuitorul creştinilor, Isus Hristos
Catedrală controversată la Moscova
Catedrală controversată la Moscova (Russian Defence Ministry)

Rusia intenţionează să deschidă o catedrală uriaşă în care unele mozaicuri îi înfăţişează pe Vladimir Putin şi Iosif Stalin, precum şi anexarea Crimeei. Proiectul îşi propune să sărbătorească 75 de ani de la înfrângerea Germaniei naziste, luna viitoare.

Structura mamut va fi una dintre cele mai înalte catedrale ortodoxe din lume, când se va deschide în Parcul patrioţilor militari din afara Moscovei, la 9 mai, potrivit Guardian.

În mare parte, Catedrala Învierii lui Hristos este un monument al victoriei sovietice în cel de-al doilea război mondial. Diametrul cupolei principale va măsura 19,45 metri, pentru a marca anul în care s-a încheiat războiul, iar un „drum al memoriei” va avea 1.418 paşi, corespunzând numărului zilelor cât a luptat în război Uniunea Sovietică. Se spune că treptele catedralei sunt confecţionate din metal topit provenit de la tancurile armatei germane.

Proiectul este foarte controversat în vest, unde Iosif Stalin este considerat de istorici un criminal în serie, dictator al unui regim ateu. La fel de controversat este şi rolul jucat de Rusia sovietică în începerea războiului - Armata Roşie a invadat, împreună cu Germania, Polonia, marcând începerea conflagraţiei.

O atenţie specială a fost acordată unor mozaicuri care îl glorifică pe actualul lider al Kremlinului, Vladimir Putin, şi pe alţi oficiali ruşi precum şeful armatei, Serghei Şoigu, pentru rolul avut în timpul anexării Crimeei în 2014. Invazia şi apoi începerea conflictului îngheţat din Ucraina a fost condusă de unităţi speciale ale armatei ruse, fără uniformă, celebrii „omuleţi verzi”.

Detaliu al unui mozaic înfăţişându-i pe Vladimir Putin şi Serghei Şoigu
Detaliu al unui mozaic înfăţişându-i pe Vladimir Putin şi Serghei Şoigu (Twitter)

Unul dintre mozaicuri, dezvăluit pentru prima dată de site-ul Mbkh News, îl înfăţişează pe Putin, Serghei Şoigu, ministrul Apărării, Alexander Bortnikov, şeful Serviciului Federal de Securitate, şi alţi oligarhi ruşi plimbându-se într-o mulţime de ruşi care poartă steaguri tricolore. De asemenea, în mulţime apar şi Valerii Gherasimov, un general important rus, fondator al doctrinei războiului asimetric, şi Serghei Aksionov, actualul lider al Crimeei instalat de Putin.

Un panou dispărut fotografiat separat arată mai multe femei în faţa unui afiş pe care scrie „Crimeea este a noastră”.

Arhidiaconul Andrei Kuraev a scris: „Este ca o pledoarie de vinovăţie pentru Haga. Dacă o icoană cu cucerirea Crimeei este plasată într-o catedrală a armatei, asta înseamnă că armata a jucat un rol decisiv în această operaţiune."

Un alt mozaic prezintă parada din 1945 după victoria asupra Germaniei naziste, înfăţişând o mulţime de soldaţi stând în faţa Kremlinului şi un steag purtând un portret al lui Stalin. Este una dintre primele sale apariţii pe o clădire din anii ’60.

Criminalul comunist Iosif Stalin ilustrat pe un mozaic al unei catedrale din Moscova
Criminalul comunist Iosif Stalin ilustrat pe un mozaic al unei catedrale din Moscova (Captură foto)

Putin a reacţionat cu reţinere la dezvăluirile despre mozaicuri. Un purtător de cuvânt al Kremlinului a afirmat duminică: „Când i s-a spus acest lucru, a zâmbit şi a spus: 'Într-o zi, urmaşii noştri ne vor mulţumi şi ne vor aprecia meritele, dar este prea devreme pentru a face acest lucru acum'”.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe